Його іменем називають вулиці і проспекти, поважають і ненавидять водночас, твердо знаючи тільки те, що писали підручники з історії України. Ті, хто лишився жити на його малій батьківщині, гордо кличуть себе "бандерівцями".

То хто ж такий Степан Бандера – ідеолог, який очолив революційний рух ОУН і одна згадка про якого досі викликає суперечливі почуття у багатьох?

Людина-прапор

Саме так перекладали свого часу це прізвище. Звісно, було дуже зручно: легенда непогана, політкоректна, та й автоматично відпадає безліч питань. Але коли таємницю слова "Бандера" почали досліджувати у різних країнах світу працівники музеїв, історичних архівів та відомі літератори, виявилося, не все так просто.

Одна з версій: прізвище бере початок від "бандерія" (від лат. banderium – прапор, знамена) потерпіла крах. Аналогічні існували і в середньовічних Франції та Англії, але там їх формувало купецтво. До України це поняття не мало жодного відношення.

У прізвища знайшли зовсім інше коріння – суміш молдовських мотивів та слов'янські прикметники. Вийшло, що Бандера означає "недолуга, товста (неповоротка) людина", або навіть "недалекий" (неосвічений). І тут вже версія дуже далека від героїзму. Так це чи ні, розберуться історики.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Але сам Степан замолоду був дуже слабкий духом, весь час із цим боровся – як із купою комплексів. А неповоротким справді був: з дитинства страждав на ревматизм суглобів, інколи ноги відмовляли так неочікувано, що підкошувалися навіть тоді, коли просто сидів на лаві.

Релігія і віра

У невеличкому селі Старий Угринів, що на Івано-Франківщині, досі лишилися хата, в якій колись жила родина Бандери. Її відреставрували, зробили там музей і тепер щороку сюди відправляють на екскурсію десятки школярів. Та розповідають їм хрестоматійні факти, багато чого приховуючи від допитливих оченят.

Мало хто знає, але народжений у багатодітній сім'ї священника греко-католицької церкви Андрія Бандери, малий Стефко намагався лікувати свій страшний недуг, від якого крутило все тіло, дуже дивними способами. Хлопець ще у підлітковому віці почав загартовувати свій дух моторошними ритуалами. Поки у хаті нікого не було, ставав поперед ікони, подумки молився….і бив себе батогом по спині так, що кров заливала всього.

Інколи батько приходив зі служби і заставав таку картину: син лежав на долівці, ледве дихав, очі привідкриті наполовину. Тоді Андрій набирав воду, обливав його, присідав навпочіпки, брав голову Степана у свої руки, і теж починав молитися.

Про знущання над самим собою, які зі сторони виглядали, ніби фанатизм, розповідали не раз і слуги – у родині їх було чимало, всі опікувалися господарством і великим городом, весь день були поруч. Тому коли "попович" (так називали синів священників) виходив у двір, вставляв голову у петлю, підвішену на дереві, а потім просив зняти його, якщо задихатиметься, ніхто вже не дивувався.

Навіщо ж він це робив, запитаєте ви? Все просто – добре знав, що коли потрапить у полон "до москалів" (НКВС), то живим навряд чи вийде, але навіть, якщо катуватимуть, не хотів подати і звуку. І справді, передчуття збулося, вже на роки пізніше. Катували самого Бандеру, чи ні: точно сказати не можна. А от його велика родина, особливо сестри, відчули, що значить бути родичем "зрадника". Так Бандеру називали представники тодішніх спецслужб, заповнюючи протоколи. Дісталося добряче і священнику.

У 1917 році через Старий Угринів проходила лінія австрійсько-російського фронту, через що в селі неодноразово велися тривалі бої. На тлі війни розгортався і національний рух західних українців, в якому активну участь брав і Андрій Бандера.

Саме він був одним з тих, хто організував український переворот в Калуському повіті, а в 1918-1919 роках був посланником останнього в Українському національному раді - парламенті новоствореної Західноукраїнської Народної Республіки. Цікаво, що під час україно-польської війни Андрій Бандера служив капеланом в Українській галицькій армії, в складі якої воював і в Наддніпрянській Україні.

Дивіться: Старий Угринів, дім-музей родини Бандер

Революція в очах

Бандера-молодший сам став свідком, як руйнувалася державність, бачив невдалий наступ Галицької армії на позиції країнами Антанти польської Армії Крайової, а його батько після остаточної капітуляції українців деякий час змушений був переховуватися від переслідування польською владою. Звідси й націоналістичний світогляд.

У 1919 році він почав навчання в українській гімназії міста Стрий, де згодом успішно закінчив всі вісім класів. У 1922 році 12-річний Степан став членом скаутської організації Пласт - на той момент одного з головних оплотів патріотичного виховання української молоді. До речі, брати його туди не хотіли: занадто хворобливий мав вигляд. Але впертий Стефко домігся свого, а потім дивився на сильніших від себе знизу вверх і відкрито казав у вічі: "Я нічого не боюся". Але брехав, тому що боявся у житті тільки одного – самого себе.

У 1927 році Степан Бандера вирішив вступити до Українську господарську академію, яка перебувала в чехословацькому Подебради, але польська влада відмовила йому у видачі паспорта для виїзду за кордон. Він був змушений залишитися в рідному селі.

У 1928 році Бандера переїхав до Львова, де вступив на навчання до агрономічного відділ Вищої політехнічної школи при Львівському таємному українському університеті.

Пізніше й політична кар'єра, якщо її можна так назвати, пішла вгору – навчання кілька разів не дарма на роки закидував (брав академічну відпустку). Вже у 1931-му йому довіряють курирувати відділ пропаганди ОУН, влаштовувати масові акції, бойкот тютюнової та алкогольної продукції польських монополій.

У 1933 році Степан Бандера стає провідником ОУН і саме під його керівництвом здійснюється ряд суперечливих дій, які в Польщі досі дехто називає "терористичними актами".

Німецька в'язниця і листи Гітлеру

Спочатку він сидів за гратами у Польщі, але коли Адольф Гітлер почав готуватися до великої війни, він помилково зробив ставку на українців. Побачивши, який величезний авторитет отримав Бандера, німці планували залучити до своїх планів. І справді, пізніше, від гріха подалі, Степана заховали до концтабору Заксенхаузен, куди його відправили за проголошення "Акту про відновлення Української Держави".

Концтабір був розділений на дві зони: в одній відбували термін звичайні затримані, інша була – для "еліти", тих, кого не хотіли тримати в поганих умовах. До слова, були там само і наближені до Сталіна.

В цих камерах на стінах висіли картини, було все необхідне: зручне ліжко, просторе вікно, гарний обід. Бандера був потрібен Гітлеру, той навіть не уявляв наскільки. Втім, коли у 1938 році в Роттердамі агентами СРСР був убитий лідер ОУН того часу Євген Коновалець, йому довелося повністю взяти організацію під свій контроль.

У початку 1940 року Бандера вирушає до Італії для переговорів з іншим лідером ОУН Андрієм Мельником. Мельник був представником старої, більш помірної гвардії українських націоналістів, але його стратегія ґрунтувалася на союзі українських націоналістів з Німеччиною, що ніяк не влаштовувало Бандеру і його однодумців. В результаті до єдиного рішення Бандера і Мельник так і не прийшли, а ОУН розкололася на "бандерівців" і "мельниківців".

Але чому ж звільнили Бандеру? Та ще й зробив це власним наказом сам Гітлер, в правилах якого не було помилування і милосердя?

ОУН і Західна Україна

Однозначно зрозуміти, що відбувалося в період Другої світової війни на Західній Україні, вкрай складно. По суті, на цій ділянці фронту в різний час діяли п'ять незалежних армій, кожна з яких переслідувала власні цілі.

Безумовно, ідеалізувати постать Бандеру також не можна. Його політична позиція була далека від ліберальних ідей, а в основі революційної боротьби лежав метод терору проти ворогів української нації.

Бандера справді писав листи до Гітлера. В німецьких архівах досі зберігаються їх оригінали, де на жовтавому папері закарбувалися слова, де Степан запевняв: шкодує, що західний регіон його країни досі розірваний навпіл, просив об'єднання. Гітлер сприйняв це, як посил: українці готові підтримати фашизм. Та насправді чинний лідер ОУН хотів склеїти воєдино клаптики української землі, тому готовий був навіть на "союз із дияволом". Адольф вирішив навпаки. Тому коли прочитали з балкона славнозвісний акт, він відверто запитав Бандеру: навіщо?

Той не приховував: тільки об'єднання країни було метою ОУН, але аж ніяк не союз із нацистами – просто ті вчасно могли не дати полякам "розтягти Україну". Бандера навіть не підозрював, наскільки масштабну війну планує Гітлер.

Радянська пропаганда на епітети при описі характеру Степана Бандери абсолютно не скупилася: перед громадянами СРСР він став у вигляді кривавого вбивці, "жорсткого і невблаганного" по своїй натурі.

Дійшло до того, що дуже популярною стала історія про те, як маленький Бандера любив розважатися, на очах у своїх однолітків вбиваючи кішок. За версією "антифашистів", садистські нахили Бандери в повній мірі стали розвиватися вже в зрілому віці, коли він дорвався до керівництва в ОУН.

Звучить вся ця історія дуже цікаво, але ніяких конкретних доказів її реальності не існує. Все це більше схоже на цілеспрямоване формування негативного іміджу Бандери в очах тоді ще радянських, а зараз - українських і російських громадян.

Тому можна багато дискутувати про постать Степана Бандери в історії, його позашлюбних дітей та невдалі стосунки із жінками, про спілкування із Гітлером та дивні нахили. Але так чи інакше, історію не перепишеш, хоч і ставлення до неї різне. ОУН УПА для більшості автоматично дорівнює тільки єдиному прізвищу: не Коновальця, Мельника, чи навіть Шухевича. А саме Степана Бандери – ідеолога з двозначним минулим і поглядами на життя.

Дивіться: біографія Степана Бандери

Як повідомляв портал "Знай.ua", депутати влаштували сварку через Бандеру у прямому ефірі.