Медична енциклопедія говорить, що смерть - це необоротне припинення життєдіяльності організму.

Але насправді смерть може складатися з декількох стадій і термінальних станів.

Так що ж відбувається з тілом, коли всі процеси життєдіяльності припиняються? Першими вмирають клітини мозку. Вони найбільш чутливі до нестачі кисню. Проте деякі нервові клітини здатні жити настільки довго, що вчені не цілком упевнені, а чи варто вважати таку людину померлою? Адже вона, схоже, продовжує щось сприймати і, можливо, навіть думати!

Вчені з Каролінського інституту в Швеції провели дослідження і прийшли до висновку: мозкова активність померлого сильно коливається. То вона знаходиться близько нуля, що свідчить про настала смерть, то раптом піднімається до значення, відповідного стану неспання. А потім знову падає. Можливо, що у нього виникають якісь думки і почуття навіть після того, як серце перестало битися.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

При цьому вчені припускають, що нервові клітини мозку в цей момент випускають останній імпульс. Цим пояснюють також і феномен переживань в стані клінічної смерті - відчуття польоту, світло десь в далеке, зустріч з вищим розумом і багато чого подібного.

Звичайно, запитати небіжчика, про що він думає, не представляється можливим, то побачити його рухи і почути звуки цілком реально. Справа в тому, що після смерті тіло смикається пару секунд, в ньому виникають спазми.

Потім м'язи розслаблюються, повертаючись до попереднього стану, і це може сприйматися як ворушіння. Бували випадки, коли грудна клітка небіжчика рухалася, створюючи враження, ніби він ще дихає. Але справа в тому, що після смерті нервова система ще якийсь час посилає спинному мозку сигнали по інерції.

Іноді мерці видають дивні звуки, що, звичайно, жахають родичів і присутніх. Ці звуки схожі на стогін, свист, зітхання або здавлений плач. Ніякої містики тут немає: тіло кожної людини наповнене рідинами і газами. Як тільки тіло починає розкладатися, утворюються додаткові гази, яким потрібен вихід, і вони знаходять його через трахею.

Іноді у небіжчиків-чоловіків присутні помічають ерекцію. Але це теж можна пояснити науково. Після зупинки серця кров може переміститися в область тазу і призвести до тимчасового набухання статевого органу.

У тілі людини живе величезна кількість бактерій - вчені налічують близько 10 тис. Їх видів, а маса цих мікроорганізмів може досягати 3 кг. Коли перестає функціонувати імунна система, мікрофлора починає пожирати небіжчика зсередини. Бактерії вільно переміщаються по всьому організму, поглинають кишечник, а потім і навколишні його тканини, вторгаються в кровоносні капіляри травної системи і лімфатичні вузли. Вони проникають спочатку в печінку і селезінку, а потім в серце і мозок.

Одночасно з діяльністю мікробів йде освіту трупних плям - вони виникають там, де осідає в тканинах зупинилася кров. Через 12-18 годин плями досягають свого максимального охоплення, а через кілька діб стають брудно-зеленими. Але виявляється, в цей же час деякі частини тіла покійного залишаються цілком життєздатними.

Ще довше живе рогівка - найбільш опукла прозора частина очного яблука. Виявляється, її можна використовувати в медичних цілях протягом 3 діб після того, як людина померла. Адже рогівка безпосередньо контактує з повітрям і отримує з нього кисень.

Людське тіло вмирає не в один момент, а поступово. І смерть як біологічне явище - незважаючи на те що нам не дуже-то подобається думати про неї і говорити - ще таїть в собі безліч загадок. Коли-небудь наука надасть нам всі відповіді.

Знай.uа нагадує, що раніше вчені попередили громадськість, в чому полягає небезпека найважливішою ранкової процедури і чому категорично не можна, щоб зубна паста потрапляла всередину нашого організму.

Також нещодавно ми публікували статтю про те, як уберегтися від страшної жіночої хвороби.