Вченим з Інституту історії Нідерландів ім. Гюйгенса та Інституту Війни, Голокосту та Геноциду вдалося прочитати, що написано на сторінках щоденника Анни Франк, які дівчинка заклеїла коричневим папером.

Цю інформацію повідомляє музей Анни Франк.

Близько 70 років дослідники не мали можливості ознайомитися з невідомим текстом. Як виявилося, під коричневою папером Франк ховала свої роздуми про секс і непристойні жарти.

Щоденник Анни Франк

Записи, які вела єврейська дівчинка Анна Франк в період окупації Нідерландів фашистською Німеччиною. Написала вона щоденник у період з 12 червня 1942 по 1 серпня 1944 року. У віці 13 років Ганна почала вести записи і описувала все, що траплялося з нею у сховищі. Вона намагалася оформляти свої думки літературно, в надії, що коли-небудь їх опублікують в якості роману. На жаль, дівчинка так і не змогла побачити видання щоденників, так як померла в концентраційному таборі Берген-Бельзен від висипного тифу.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У 1947 році записи опублікував її батько Отто Франк. У 2009 році ЮНЕСКО визнав щоденник Анни Франк об'єктом реєстру "Пам'ять світу". Весь світ читає записи дівчинки зі сльозами на очах та важким усвідомленням того факту, що вона загинула.

Таємні записи

Після оприлюднення щоденника Анни, у нього залишилися дві нерозгадані сторінки, заклеєні щільним коричневим папером. Його неможливо було відірвати, не пошкодивши щоденник. У 2016 році проводилась планова перевірка стану книжки, і тоді дослідники спробували розглянути прихований текст за допомогою нових технологій. Сторінки були підсвічені ззаду і сфотографовані. Два роки ці зображення оброблялися комп'ютером, і тільки зараз вчені дізналися, що ж там написано.

Як виявилося, Франк "сховала" свої роздуми про секс і непристойні жарти, почуті від дорослих. Всього там було написано чотири жарти і 33 рядки думок про секс і проституцію. П'ять фраз були закреслені. Записи датуються 28 вересня 1942 року.

"Вона (Ганна) заводить розмову з уявною людиною і їй розповідає про секс. Так вона створює літературний простір — у ньому можна писати на тему, яка, ймовірно, викликає у неї ніяковість", - зазначив один з науковців, який працював над відновленням тексту.

Виявлені записи відображають природний процес психологічного дорослішання дитини, показують, що її хвилювали ті ж теми, що й інших дівчаток в її віці, незважаючи на окупацію. Також опис "ганебних" речей характеризує становлення Анни як письменниці.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", відомо, як Аль Капоне перевернув весь злочинний світ.