Уряд Словаччини прийняв рішення відмовитись від застарілих російських винищувачів Міг-29 на користь новітніх американських F-16. Відомо, що країна придбає цілих 14 одиниць новітніх літаків.

Про це повідомило словацьке Міністерство оборони.

Так, у відомстві заявили, що провели повний та неупереджений аналіз всіх якостей запропонованих винищувачів та прийшли до висновку, що саме американські літаки є набагато кращими та більш досконалими.

"На основі ретельного аналізу ми вибрали найкраще рішення, тому що вони (F-16) є одними з головних сучасних машин з точки зору ціни, якості та можливостей, а також того, що ми можемо дозволити собі, як країна", - сказав міністр оборони Петер Гайдош.

Більше того варто відзначити, що саме американські літаки є більш дешевими в обслуговуванні та у підготовці пілотів.

"Департамент оборони порівнював ціну, боєприпаси, витрати на підготовку льотчиків та наземний персонал, логістику, завершення інфраструктури, строки доставки та інші операційні витрати до 2040 року", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Варто відзначити, що Словаччина, як країна-член НАТО мала контракт з Росією на обслуговування Міг-29 до осені 2019 року. Повідомляється, що російські майстри обслуговували 12 бойових машин.

Крім того варто зазначити, що російські авіатехніки продовжать перебувати на одній зі словацьких баз, адже поставки новітніх F-16 займе досить тривалий час. Зокрема експерти зазначають, що повне виконання контракту з передачі американських винищувачів може зайняти до 2023 року.

Пентагон підтвердив можливість продажу Словаччині ракет та винищувачів F-16.

Словаччина планує витратити близько 6,5 млрд євро до 2030 року на модернізацію своїх збройних сил. Витрати на оборону повинні вирости з 1,2% валового внутрішнього продукту в цьому році до 1,6% у 2020 році і 2,0% до 2024 року.

Разом з тим варто відзначити, що американська аналітична компанія спрогнозувала, як би поводилася Росія, в разі конфлікту з рівним по силі суперником.

Як вказується в матеріалі для Голосу Америки, ніщо не вказує на бажання Росії розв'язати конфлікт з майже рівним, або рівним їй за силою військовим супротивником, а лідери Росії розуміють несприятливі обставини, з якими їх країна зіткнулася б в разі тривалого конфлікту з суперником подібним північноатлантичну альянсу .

Тому фахівці вважають, що конфлікт Росії з США, Китаєм або однієї з країн Європи тільки в разі непорозуміння. Також не виключено, що це могло б початися через зміну влади в Кремлі.

Росія постарається уникнути прямого зіткнення з рівним або майже рівним по силі військовим супротивником за допомогою оборонних систем і ударних озброєнь з розширеним ударним радіусом, вважають експерти. Вона спробує використовувати стратегію непрямих дій і асиметричні відповіді в різних вимірах ведення бою з метою надолужити ймовірний дисбаланс.

На Київському безпековому форумі обговорили, чим загрожує Україні зустріч Трампа та Путіна

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Литва вкотре заступилася за Україну.