Українським дітям, які в цьому році повинні йти в перший клас, не вистачає місць не тільки в престижних ліцеях і гімназіях, а й у звичайних загальноосвітніх школах. Як стало відомо, хаос в освіті спровокували нові правила зарахування дітей до навчальних закладів. Пише Страна.ua.

Навесні цього року міністерство оприлюднило наказ, згідно з яким у всіх школах заборонили конкурсний відбір серед майбутніх першокласників, щоб "не травмувати дітей".

Так, дітей повинні приймати до шкіл за територіальним принципом, тобто, за місцем прописки. Брати "чужих" учнів можна лише на вільні місця, влаштовуючи "жеребкування".

Формально прийом дітей за пропискою закінчився 31 травня. Але школи повинні залишити кілька вакантних місць для тих, хто запізниться з подачею документів - приносити їх можна аж до 1 вересня.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Але, насправді війна за місця в класах йде до цих пір. Хоча до початку нового навчального року залишилося трохи більше півтора місяців, багато батьків не знають де в результаті буде вчитися їхня дитина.

У Міносвіти стверджували - прийом дітей стане більш справедливим і щадним для їхньої психіки. Адже можна буде вибрати школу біля будинку без проходження конкурсів, а не возити першокласника на інший кінець міста.
Але саме цей пункт і став ключовим фактором у побудованій міністерськими чиновниками конструкції.

"Справа в тому, що в більшості українських міст немає актуальних реєстрів населення, з яких можна було б зрозуміти скільки дітей прикріплено до тієї або іншої школи. А як без таких реєстрів можна планувати набір - хіба що" на око ", - пояснила співголова громадської організації "Батьки SOS" Олена Бондаренко.

Результати такого планування не змусили себе довго чекати. В деякі школи прийшло більше дітей, ніж очікувалося. Школи не тільки заповнили всі вільні місця, але і змушені були набрати додатковий клас.
У підсумку, замість шести перших класів, відкрили сім. І все одно чотири дитини все ще "висить в повітрі", - розповіла директор Бориспільської гімназії "Перспектива" Неля Клименко.

За її словами, щоб організувати навчання такої великої кількості дітей, вони були змушені перевести п'ятикласників на навчання у другу зміну. "Перші класи ми давно б відправив на другу зміну, все-таки, це маленькі діти. Довелося міняти режим для п'ятикласників, але батьки не задоволені", - говорить Клименко.

Як відомо, особливо напружена ситуація зараз в столичних мікрорайонах, де останнім часом велася масова забудова - нових будинків з'явилося багато, а ось про додаткові школах не подумали.

Місцева влада багатьох міст-супутників зараз гарячково шукають порожні приміщення, щоб прилаштувати всіх дітей. "Закривають шкільні музеї," оптимізують "навантаження на класні кімнати. Не виключено, що деякі будуть змушені виводити молодші школи в окремі будівлі", - розповіла Олена Бондаренко.

У той же час школи Святошинського району, навпаки, повинні відчути полегшення. Так як вони не будуть приймати дітей з передмістя, на 43 навчальних заклади спущено план зі першокласникам - всього 3,8 тисяч осіб.
У Києві в цьому році буде 34 тисячі першокласників, що на 2 тисячі більше, ніж у минулому. Але, згідно зі зведеними даними райсадміністрацій столиці, комунальні навчальні заклади готові прийняти лише 32,5 тисяч дітей. При цьому найбільше місць є в школах Дарницького, Дніпровського та Деснянського районів (13 тис. Місць в 149 школах).

"Зайві" діти в столиці з'явилися як через хаотичну забудову мікрорайонів, так і через збільшення приїжджих. Вони взагалі виявилися в патовій ситуації. Щоб визначити дитини в школу не маючи прописки, потрібно принести до навчального закладу договір на оренду квартири. До недавнього часу вчителя вимагали ще і нотаріально завірений варіант, але, зіткнувшись з масою нарікань від батьківської громадськості, міністерство до нотаріусів дозволило не ходити. Але і це не вирішило проблему.

У Кловському ліцеї, який входить в першу п'ятірку найпрестижніших столичних шкіл, там навчалися діти багатьох політиків, в тому числі, президента Петра Порошенка, повідомили, що вони закрили прийом дітей тільки за рахунок "жителів прикріплених мікрорайонів".

У претендентів з інших районів навіть не приймали документи і не проводили ніяких жеребкувань. Точно також пройшло зарахування до ліцею №100 "Поділ".
"Ми туди потрапили за пропискою. Але кількість дітей здивувало - 3 класу по 30 чоловік. А всього 19 будинків закріплено, 9 з них на Андріївському узвозі. І жеребкування не було", - написала киянка Ольга Алексєєва на батьківському в форумі "Батьки SOS" в Facebook.

Але найцікавіше очікується 1 вересня. З елітних шкіл, які були змушені набрати дітей за пропискою, почнуть просто виживати "невідповідний контингент". О скільки, деякі кияни, чиї діти вже навчаються в престижних школах, висловлюються різко проти "дітей з району, які прийшли на все готове". Так що соціальних конфліктів в школах в новому навчальному році може стати більше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Україні з 2 по 25 липня проходить реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів, з 12 липня стартує подача електронних заяв на вступ у вищі навчальні заклади, повідомляє Міністерство освіти і науки.