Мітинг "Ні підвищенню вартості проїзду!" зібрав близько 500 людей

З 9.30 ранку під стінами будівлі столичної адміністрації зібралося кілька сотень активістів. Під егідою головної назви масових зібрань "Ні підвищенню вартості проїзду" десятки громадян висувають й інші пропозиції. Знай.ua теж побували на заході та дізналися, з якими вимогами народ прийшов під КМДА.

"Stop тарифному геноциду!" та "Високі тарифи тільки для мафії"

Передісторія сьогоднішнього масового протесту стала заява Віталій Кличко від 5Е липня про те, що з 14 липня вартість поїздки в громадському транспорті зросте до 8 грн. "Мораторій на підвищення тарифів", "Захистіть простого українця", "Stop тарифному геноциду", "Високі тарифи тільки для мафії" – лише частина із намальованих присутніми транспарантів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Частина активістів, викрикуючи гасла у гучномовець, висловлює свій протест біля головного входу адміністрації – решта ж намагається потрапити на засідання Київради.

"Кличко прикривається від людей новим "беркутом", бюджетниками і не дає слово киянам. Депутати більшості намагаються тікати з зали засідань. Відбулось кілька бійок. За до самого голосування за проект рішення про заборону підвищення тарифів не дійшло. Оголошена перерва", – повідомляє депутат в Київської міської ради Прохор Антоненко.

На думку активістів, замість того, щоб оптимізувати збір виручки та провести справжній контроль пасажиропотоків, міська влада, підвищуючи вартість проїзду, перекладає наслідки некомпетентного управління на киян. В результаті – нераціональне підвищення ціни вдвічі призведе лише до зростання корупційної складової.

"Я готова повірити у реформаторські настрої цієї ради, але нехай вони спочатку розберуться із корупцією у транспортній системі, знищать всі сірі схеми, проведуть незалежний аудит. Проте сьогоднішні рішення – не реформа, це банальне закривання дірок та втеча від власної відповідальності за транспортну систему столиці", – зауважує співкоординаторка Київської громадської платформи Ольга Гвоздік.

"Наш мер та його команда – справжні вампіри"

Люди із самого ранку намагаються відстояти недопущення зростання цін на проїзд.

"Наш мер та його команда – як справжні вампіри. Хіба ж можна вижити з такими цінами на комуналку, яку зробили в цьому році, з такими цінами на продукти харчування? Так тепер і за проїзд ми маємо платити, як за буханку хліба?! Як, взагалі, тепер вижити?", – скаржиться Лідія Вайлученко, мешканка Подільського району.

Серед активістів, що прийшли сьогодні під будівлю адміністрації, – чимало працюючих верств населення.

"Я спеціально відпросився з роботи, аби долучитися до акції – це наш останній шанс щось зробити. В мене двоє дітлахів, дружина не працює, я і так намагався заощадити і їздити у громадському транспорті, а не на маршрутках. Це у цих багатіїв на тронах у Київраді круті машини, є гроші на дорогі ресторани. А що робити простому народу, у яких всього 7 тисяч гривень на місяць на всю родину?", – розповідає нам мешканець Троєщини Олег Жменцов.

Ще одним приводом обурення громадян стала відсутність плану щодо оптимізації мереж громадського транспорту – влада не надала жодного переліку з розробленими кроками модернізації автопарку.

"Якщо зараз я витрачаю в місяць близько 1000 гривень лише на дорогу на роботу, то у разі підвищення мені доведеться четверту частину віддавати. А що зміниться? Лише свої гаманці наб'ють, бо вулицями й досі їздять ті ж старі тролейбуси та пошарпані трамваї. Тільки цього року я тричі попадав у ситуацію, коли ми ламалися посеред маршруту", – говорить Сергій Валевський, мешканець Святошинського району.

Серед присутніх було чимало студентів, які теж скаржилися на "антилюдський план" підняття тарифів.

Машиністи – виборюють зарплату, активісти – проти забудов

Під будівлею КМДА зібралася також і громада з дещо іншими вимогами. Серед них – близько 50 співробітників Київського метрополітену та кілька десятків "еко-боців". Дехто вважає появу бюджетників "на захист розпорядження".

Проте, поспілкувавшись з ними, ми з'ясували, що у них теж є приводи для переживань.

"Ми прийшли відстояти, безпосередньо, не тільки підвищення зарплат, а головне – щоб гроші, які надходитимуть із збільшеного проїзду, йшли не на закривання боргів за електроенергію, як ми чули, а саме на нас", – ділиться з нами машиніст столичної підземки Юрій Михайлишен.

Серед присутніх також чимало захисників зелених зон. Так, з плакатом "Кличко, зупини своїх ЗЛОбудовників" активісти намагаються зупинити зведення висотних будівель у Дніпровському районі.

"На Березняках вже почали будувати чотири будівлі – ми категорично проти цього. Ми не хочемо, аби на залишеному шматочку ландшафту з'явився новий "бетонний квартал". Тим паче, що рядом прибережно-захисна зона. Скільки можна ж вже наживатися на природі? Чому повинні страждати місцеві мешканці?", – каже активістка ГО "Громада Києва" Наталія Скороход.

Відстояти свою територію прийшли і мешканці Печерська, які також протестують проти затверджених майбутніх забудов.