Дракула, створений уявою Брема Стокера, є одним з найбільш знаменитих вампірів в літературі. Але він і він не дотягує до свого прообразу - князя Валахії (нині Румунії) Владу III Цепешу, на прізвисько Дракула.

1. Дракула вмочував свій хліб у відра з кров'ю

Реальний Дракула не пив кров з шиї своїх жертв, але все-таки вживати кров у їжу, при тому людську любив: вмочував хліб у відра з кров'ю людей, яких він убив. Рукопис 15-го століття авторства Мішеля Бехаймом, що описує історію князя Влада, розповідає про те, як князь запросив в свій особняк кількох гостей, закотив бенкет, а потім посадив бідолах на палю прямо за обіднім столом. Потім князь не поспішаючи закінчив свій обід, занурюючи хліб у відра, завбачливо підставлені під кілки з жертвами.

2. Дракула помстився за батька, вбивши сотні людей

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Більшу частину своєї юності Влад провів в турецькій в'язниці, а коли звільнився, дізнався, що його батька видав його ж власний народ угорським військам. Однак так як молодий князь не знав імен зрадників, то запросив усіх на святкування в своєму будинку. Всього прийшло близько 500 осіб. Після закінчення бенкету в залу увірвалися солдати і зарізали всіх гостей. Пізніше Дракула не раз використовував цю тактику.

3. Дракула означає Син Дракона

Цепеш вважав за краще, насправді, щоб його називали Дракула. Його батько, Влад II, був членом таємного товариства Орден Дракона. Старший князь настільки цим пишався, що своє власне ім'я змінив на "Дракул" - так звучить румунською мовою слово "Дракон". Влад III теж пізніше вступив в Орден, і став називатися "Дракула", або "Син Дракона", хоча з часом народ присвоїв ім'я іншої значення - "Син Диявола".

4. У Дракули було почуття гумору

Дракула любив жартувати над своїми жертвами, правда, вельми нещадно. Наприклад, один із записів у книзі "У пошуках Дракули" говорить, що люди навколо, посаджені на кіл, смикав як жаби. А князь дивився на них і нібито мимохідь зауважив: "Ах, якою дивовижною граціозністю вони володіють!".

Іншим разом один відвідувач прийшов до рідної домівки і знайшов його заповненим гниють трупами. Коли князь запитав: "Вам що, не подобається запах?", Людина на нещастя відповіла "Так". Тоді Влад пронизав його мечем і підвісив до стелі, де запах не відчувався так сильно.

5. Саджання на палю було єдиною карою

Так сталося, що цей чоловік народився князем Валахії, так що багато хто з його звірств були одягнені в форму закону. А саджання на палю було прийнято в якості покарання за злочин, незалежно від того, чи вчинив злочинець вбивство або вкрав буханець хліба. Звичайно, виключення були. Одного разу циган з табору, який подорожував по землях Дракули, щось вкрав. Коли його зловили, князь наказав зварити нещасного, а інших циган змусив його з'їсти.

6. Дракула позбувався всіх хворих і бідняків, спалюючи їх живцем

У спробі навести порядок на вулицях столиці Валахії міста Тирговіште, Дракула одного разу покликав всіх жебраків, хворих і бродяг в один зі своїх будинків під приводом свята. Після того, як вони поїли, Дракула ввічливо вибачився, вийшов геть і наказав забити всі вікна і двері в будинку. Потім будинок спалили. За даними літописів того часу, жодна людина не вижила.

7. Дракула "дарував" підданим золоті кубки

Щоб перевірити, наскільки піддані бояться його, Влад III поставив на головній столичній площі кубки з чистого золота. Було оголошено, що будь-хто може попити з них, але ні в якому разі кубки не повинні покинути площу. У той час в місті проживало близько 60 000 чоловік, але протягом усього періоду царювання князя ніхто до цих чаш навіть не доторкнувся, хоча ті й перебували на очах у тисяч людей, що живуть в бідності.

8. Дракула отруїв власні колодязі на зло турецьким загарбникам

У 15-му столітті Волощина перебувала під постійною загрозою турецького вторгнення. Дракула, який не любив бути загнаним в кут, послав війська, щоб вигнати турків зі своєї землі. Зрештою турки стали перемагати і змусили війська князя відступити, але Дракула виявився не таким простим. Під час відступу він спалював власні села, щоб туркам було ніде відпочити і поповнити запаси провіанту. Більш того, він отруїв всі колодязі і вбив тисячі жителів, щоб все це не дісталося загарбникам.

9. Дракула в цілому убив 100 000 чоловік

Історики встановили, що Дракула за час свого життя убив від 40 000 до 100 000 чоловік. Коли турки нарешті дійшли до Тирговіште, то виявили там сумнозвісний "Ліс Кольев" - більше 20 000 тіл турецьких солдатів.

10. Тіло Дракули зникло

Князь загинув на полі бойових дій під час війни з турками. Його репутація, нарешті, послужила йому погану службу: багато хто з румунських солдатів перейшли на бік ворога, бачачи, що там відсоток посаджених на палю значно нижче. Так що, можливо, власні піддані відрубали князю голову, яку послали турецькому султану. Султан же проткнув її списом і повісив на стіну свого палацу.

Вважається, що тіло Дракули було поховано на кладовищі монастиря Снагов на околиці Бухареста. Але є суперечливі чутки: одні стверджують, що тіло князя так і не знайшли, інші - що останки були поховані, але потім зникли. Друга версія здається правдивою, оскільки Влад III, ймовірно, був похований зі скарбами, і до могили могли дістатися грабіжники.

Як повідомляв портал "Знай.uа", садити ворогів і злочинців на палю любив не тільки Влад Цепеш, який відомий всім, як Влад Дракула. На Русі ця жахлива кара теж практикувалася.