Глибоко під Сахарою на заході Африки дослідники виявили найдавніший пігмент у світі в породах, яким понад мільярд років.

Про це повідомляє Australian National University.

Відкриття насправді дивує – виявляється, найстаріший колір світу – яскраво-рожевий. Знайдений пігмент щонайменше на 500 мільйонів років старший за інші відомі.

Яскраво-рожеві пігменти – це закаменілий хлорофіл, вироблений організмами, які вже давно зникли, на дні океану під час фотосинтезу, розповіла учена Нур Гюнелі.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Аби виявити пігмент, дослідники подрібнювали породи, яким мільярд років, у порошок, вилучали з них молекули древніх організмів та аналізували.

Зазначається, що у разі розчинення древній пігмент виглядає яскраво-рожевим, проте якщо він концентрується у породах, вони можуть набувати від криваво-червоного до темно-фіолетового забарвлення.

Як раніше передавав портал "Знай.ua", археологи виявили в Данії величезні поховання людей, які жили з II століття до н.е. до I століття н. е. Швидше за все, ці останки належать людям, які загинули в бою. Найдивніше те, що після смерті над ними здійснювали ритуальні дії.

Нагадаємо, археологи з Греції та Німеччини об’єднавшись виявили сенсаційну знахідку - глиняну табличку, на якій, імовірно, міститься найстаріший уривок "Одіссеї" Гомера. Як повідомляє міністерство культури Греції, артефакт був знайдений під час розкопок в Олімпії.

На глиняній табличці міститься 13 рядків з 14 пісні поеми, як відомо це промова Одіссея до Евмеєві.

На думку дослідників, табличка була виготовлена ​​до ІІІ століття нашої ери. Разом з тим, науковці наголошують, що це тільки попередня оцінка, але вона дозволяє говорити про те, що на табличці міститься найдавніший уривок з епосу Гомера, який зберігся до наших днів.

Відмітимо, на розкопках в Пачакамакі (Перу), група археологів з Брюссельського вільного університету виявила аномальну мумію, яка була згорнута в полотняний згорток, але все одно добре збереглася.

Храм Пачакамак, на території якого була виявлена дивна мумія, вважається важливим археологічним памтником Перу.