Всі ми бачили фільми про султанів і емірів, у яких були власні гареми. І, напевно, більшість чоловіків хоч іноді мріяли обзавестися власною колекцією милих і чарівних жінок.

Ми так часто спостерігали за життям мусульманських правителів минулого і їх численних наложниць з екранів телевізорів, що у нас виробилася стійка думка про їх красу і стрункість. Але не поспішайте заздрити султанам - не просто так раніше всі наложниці ходили в паранджі. І треба сказати, що така ситуація в гаремах минулого століття була не тільки у арабів, а й у азіатів. Однак, дивне раніше було уявлення чоловіків про жіночу красу.

Але шах, судячи з усього, безмежно любив своїх коханок. Навіть якщо у них були вусики. Особливо якщо у них були вусики і монобров.

Згідно шиїтських законів в ті часи було заборонено знімати обличчя жінок, а вже тим більше мешканок гарему, тому говорити напевно про те, які канони краси переважали там, досить складно.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Втім, наймогутніша людина в країні могла собі дозволити порушити закон. Так що завдяки іранському правителю Насеру ад-Дін Шах Каджару, який правив з 1848 по 1896 рік, у нас є рідкісна можливість побачити, як насправді виглядали наложниці в гаремі. Справа в тому, що шах був великим поціновувачем мистецтва і дуже любив фотографувати. Звичайно, найчастіше його музами виступали улюблені дружини.

Насер ад-Дін Шах Каджар був досить освіченою для свого часу людиною і великим поціновувачем мистецтва. На запрошення російського імператора Олександра II в 1873 році шах побував у Санкт-Петербурзі, де вперше в житті він побачив балет.

По поверненню додому Каджар наказав пошити всім своїм наложницям, а їх було близько 100, спідниці подібні тим, що були у балерин. Як виглядали жінки з гарему іранського правителя, який мав досить неординарний смак, покажуть фото, зроблені самим Каджаром або його придворним російським фотографом Антоном Севрюгиним.

У 1870-х роках в Тегерані російський фотограф Антон Севрюгин відкрив своє ательє, а пізніше став придворним фотографом іранського правителя. Севрюгин створив фотолітопис Ірану і за свої заслуги був нагороджений почесним титулом.

Російському фотографу дозволялося знімати самого шаха, його родичів чоловічої статі, придворних і слуг. А за собою Каджар, затятий шанувальник фото, залишив право знімати свій гарем.

Портал "Знай.uа" повідомляв, історію інтиму в арабо-мусульманської цивілізації.