В Україні банки активно прощаються з непрофільними активами. Кожен день перелік послуг, які банки "віддають" іншим компаніям, стає довшим.

Багато які сервіси в банках завжди були збитковими. А зараз, коли заробляти стало важче, банки просто змушені підлаштовуватися під нові способи скорочення витрат. Про це пишуть українські фінансові видання.

Прагнення банків позбутися від усіх видів непрофільної діяльності не нове. Починаючи з 2008 року, коли по системі вдарила криза, джерела отримання прибутку значно всохли, а кредитування стислося, банкіри думали над передачею супутніх сервісних послуг на відкуп стороннім компаніям.

Однак кожен крок у цьому напрямку завжди робили вкрай неохоче і з великою обережністю. Наприклад, однією з перших послуг, яку банкіри почали віддавати на аутсорс, були служби підтримки клієнтів. Call-центрам завжди було цікаво взяти на себе клопоти обслуговування банківських клієнтів.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Неповний список послуг, які вже сьогодні банки повністю або частково закуповують у третіх осіб:

-Залучення клієнтів (рахунки, карти, споживчі кредити, депозити тощо).

-Ведення архіву та зберігання документів.

-Інкасація.

-Підбір кадрів.

-Внутрішній аудит.

-Клінінгові послуги.

-Обслуговування автопарку.

Такий підхід дозволяє скоротити витрати на 10-30%. Переважно за рахунок зменшення фонду оплати праці, витрат на оренду приміщень, організацію робочих місць та інших супутніх витрат.

Наприклад, щоб забезпечити моніторинг застав у портфелі іпотечних та автокредитів, великому банку, крім кількох фахівців в кожному великому місті потрібно встановити для кожного комп'ютер, закупити фототехніку, забезпечити транспортом, оплатити витрати на зв'язок, вибудувати контроль за їх діяльністю. Куди простіше і дешевше передати послугу спеціалізованій компанії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" ще навесні НБУ оголосив про припинення та поступове виведення монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Зараз вже відомо, що нові копійки в обіг не запускають, а в торгових точках суми з копійками в більшості випадків округлюються. Разом з тим в НБУ все ж визнають, що в багатьох запасливих українців залишається чимала кількість монет, які виводяться з обігу.