Вчені з'ясували, що люди почали їсти хліб набагато раніше, ніж вони думали. В Йорданії при розкопках в кам'яній печі знайшли обвуглені залишки коржа, якому 14 тисяч 500 років.

Про це повідомляється в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Це найдавніший приклад того, що ми називаємо справжньою кухнею - змішанням харчових інгредієнтів для приготування страви, - розповідає професор Доріан Фуллер з Університетського коледжу Лондона. - У них були коржі, була засмажена газель та інші продукти. Це те, з чого вони готували собі обід".

Хліб виявили на території проживання натуфийскої культури, яка вела осілий, а не кочовий спосіб життя. Розкопки проводилися на археологічному об'єкті під назвою "Чорна пустеля". Колись там був оазис.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Плоский прісний хліб, нагадує лаваш, був виготовлений із злаків і бульб водного папірусу. Всі інгредієнти стародавні люди розтоптали до борошна.

Дослідники вважали, що хліб з'явився разом з ранніми фермерськими громадами, які вирощували зернові і бобові.

Раніше найстаріші свідоцтва про хліб датуються 9100 роками, Туреччина.

Доктор Амайя Арранц-Отегу з Копенгагенського університету, виявила зразки стародавнього хліба, визнається, що ця знахідка була для археологів абсолютно несподіваною.

"Хліб - сполучна ланка між сучасною і доісторичної кулінарними культурами. Він з'єднує нас із предками, - каже вона. - Приготування хліба включало в себе кілька операцій: помел злаків і прибережних рослин для отримання борошна, замішування борошна з водою для приготування тіста, а також запікання цього тіста в попелі або на плоских гарячих каменях".

Як раніше повідомляв портал "Знай.ua", поняття "кам'яний вік" знайоме практично кожному. Однак часто використовують поняття не за призначенням, люди звикли думати про цей вік, як про щось убоге. Багато книг описують древню людину як низькорослого дурня, який страждає різними хворобами, проте все зовсім інакше. Дарма наше суспільство так думає про кам'яний вік.

Варто відзначити, що людина заполонила близько 90% земної кулі, що за логікою речей нереально для кволого і слабкого стародавнього представника.

З кожним роком археологи виявляють напівземлянки, де служать фундаментом черепи, бивні мамонтів. Для кухні або ж інших місць стародавні люди використовували кістки північних оленів або ж носорогів. Середній зріст жителів – не нижче 180 см