За попередніми даними, більшість українських міст найближчим часом можуть залишитися без питної води.

Підприємство олігарха Ігоря Коломойського "Дніпроазот", яке є монополістом з постачання рідкого хлору для очищення води, зажадало від уряду знизити їм тарифи на газ і зупинило виробництво.

В результаті заручниками ситуації опинилися 3 тис. Співробітників підприємства і мільйони українців.

Відомо, що до цього "Дніпроазот" за допомогою схеми з перепродажу аміаку фактично отримував газ від "Укрнафти" за низькими цінами. А коли "Укрнафта" перейшла на відкриті тендери, Коломойський поставив ультиматум: або дешеве блакитне паливо, або українці залишаться без питної води.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Рідкий хлор для очищення води - всього лише одна позиція з цілого переліку продукції "Дніпроазоту". Основний прибуток підприємству приносили аміачні добрива, карбамід і каустична сода. Для безпосередньо виробництва рідкого хлору газ, через ціни на який і зупинилося підприємство, не потрібен.

Виробляти тільки рідкий хлор вони не можуть, більш того, без каустичної соди не вийде і рідкий хлор. Щорічно "Дніпроазот" спалює на виробничі потреби сотні мільйонів кубометрів газу.

З 2011 року і по квітень 2018 го проблем з газом не було. "Укрнафта", яка на 40% належить Коломойському і на 50% - державі через "Нафтогаз", орендувало у "Дніпроазоту" цех і поставляла туди 600 млн кубометрів газу нібито на виробництво аміаку. Отриманий продукт продавали того ж БК "ДніпроАзот", але за цінами, як то кажуть в розслідуванні аналітиків консалтингової групи А95, які на 25-30% нижчими від ринкових. Фактично "Укрнафта" поставляла дешевий газ на підприємство Коломойського, оформивши це як "оренда цеху під виробничі потреби".

Ця схема дозволяла "ДніпроАзот" показати в минулому році прибуток в розмірі понад 530 млн грн. Але в квітні цього року "Укрнафта" відмовилася від співпраці з БК "ДніпроАзот" і виявилося, що за газ доведеться платити близько 10 грн / куб. При таких умовах підприємство олігарха працювати відмовляється.

Але замість того, щоб модернізувати виробництво, скорочувати операційні витрати і поступово підвищувати тарифи на свою продукцію, як роблять інші предпрінімалеі, Коломойський оголосив ультиматум. Незважаючи на підписані контракти і виграні тендери, "Дніпроазот" в середині минулого місяця закрився. Рідкий хлор на українських водоканалах закінчується, поставляти незнезаражені воду вони не мають права, в результаті українці ризикують залишитися без доступу до питної води.

Сіль замість хлору також використовують і в Луцьку. Підприємство ще років п'ять тому купило дві установки і тепер самостійно виготовляють оксидант. Єдина проблема - співробітникам доводиться переносити тонни солі. Але, як виявилося, інвестиція і збільшення трудовитрат того коштували. Зараз, коли більша частина країни - заручники "Дніпроазоту" - в Луцьку можуть спати спокійно. Не варто очікувати проблем з водою і в Полтаві. Там використовують замість хлору гіпохлорид в мінімальних дозах.

А ось ті водоканали, які очищають питну воду рідким хлором, потрапили під удар. Постачальники речовини можуть бути різні. З кимось "Дніпроазот" укладає прямі договори, а хтось купує їх хлор, наприклад, через Аульський ХЛОРОПЕРЕЛИВНА станцію (самі вони виробництвом не займаються, а всього лише розливають і транспортують рідкий хлор).

У всіх незалежних безпосередньо від "Дніпроазоту" постачальників після закриття заводу виникли проблеми з нестачею хлору. Так, у Вінниці (згідно PROZORRO, місцевий водоканал закупив рідкий хлор у підприємства "Логос") його вистачить приблизно до 27-28 липня.

"До сьогоднішнього дня хлоропереливна станція забезпечувала і ще забезпечує виконання своїх договірних зобов'язань. У нас на минулої неділі були менші запаси хлору, ми отримали ще одну партію рідкого хлору. У нас на сьогоднішній день є запасів на 14 днів. Якщо взяти ситуацію в цілому, то вона напружена, але у нас вона не критична", - заявив на брифінгу заступник голови глави місцевої ОДА Василь Броварник. Чиновник зазначив, що постачальник, з яким підписували договори, зараз намагається налагодити імпорт хлору з інших країн.

Знай.ua нагадує, програма оформлення монетизації почала діяти в Україні ще з 2017 року. Однак з нею було не все просто і зрозуміло. Так, за даними Кабміну в 2017 році з 7,4 мільйона субсидованих монетизація була виплачена 1,5 мільйонам чоловік.