Велике журі присяжних висунуло нове звинувачення проти затриманої в США 29-річної росіянки Марії Бутіної: на думку суду, вона сама була іноземним агентом і діяла без реєстрації, раніше її звинувачували лише у співпраці з іноземним агентом. Максимальне покарання за новим обвинуваченням - 10 років позбавлення волі. На даний момент Бутіна затримана судом як мінімум до четверга. Про це йдеться в розслідуванні "Радіо Свобода".

Марію Бутіну затримали ще в неділю 15-го липня, але оголосили про це якраз в день зустрічі Володимира Путіна і Дональда Трампа в Гельсінкі. Взаємні затримання і висилки шпигунів - зовсім не новина в російсько-американських відносинах, і вони нерідко перетинаються в часі із зустрічами на вищому рівні.

Так, наприклад, звинувачена у співпраці з російськими спецслужбами росіянка Анна Чапман була затримана 28 червня 2010-го - через чотири дні після того, як тодішні президенти Дмитро Медведєв і Барак Обама уминали гамбургери в Вашингтоні.

Чапман і її ймовірних спільників обміняли на росіян, засуджених у різний час за шпигунство, в Росії її чекала кар'єра радника банку і телеведучої, але практично відразу після повернення - в грудні 2010 року Чапман увійшла в громадську раду молодіжного руху "Молода гвардія Єдиної Росії". У 2011-му барнаульска активістка Марія Бутіна також брала участь в праймеріз "Молодої гвардії Єдиної Росії", вийшовши на загальнонаціональний рівень, і в тому ж році переїхала в Москву.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Меблевий Алтай

У біографіях Анни Чапман і Марії Бутіної є одна істотна відмінність: Бутіна мало не зі шкільної лави прагнула до публічної діяльності. У 2014 році вона розповіла журналу GQ, що ще в сьомому класі балотувалася в мери школи. З 17 років вона працювала на виборах в Барнаульску міську думу і Алтайську крайову раду депутатів, тоді ж її призначили радником члена Громадської палати Алтайського краю Андрія Степурко, через два роки вона обралася членом цієї палати.

Весь цей час вона писала для крайової газети "Газета №1", одночасно навчалася (в 2010 році з відзнакою закінчила Алтайський державний університет за спеціальністю "Політологія", другий червоний диплом отримала в тому ж вузі - за фахом "Педагог") і працювала: в інтерв'ю GQ розповіла, що в 2010-му взяла кредит і відкрила мережу меблевих магазинів "Домашній затишок". Втім, з відкритої інформацієї слідує, що власником бізнесу, відкритого ще в 1992 році, був батько Марії Валерій Бутін.

Свій бізнес у Марії з'явився лише після переїзду в Москву: у 2012 році вона створила рекламне агентство "Антарес" (згідно з її інтерв'ю GQ, агентство вона відкрила, продавши шість магазинів з семи, підтвердити цю інформацію не вдалося, Валерій Бутін на питання відповідати відмовився). За словами соратника Бутіної Дмитра Кислова, який до цих пір значиться на посаді генерального директора агентства, компанія функціонувала досить успішно, в основному працювала з російськими клієнтами.

Втім, на питання, чим конкретно займалося агентство, хто були його клієнти і чи існує воно зараз, і Кислов, і інші соратники Бутіної по "Праві на зброю" відповідають ухильно. Кислов, за його словами, звільнився з компанії в 2015-му, тобто в рік від'їзду Бутіної в Штати, і з тих пір "діяльністю його не цікавився". Сайту агентства знайти не вдалося, хоча компанія до цих пір значиться активною в базі даних ЕГРЮЛ.

Зброя і право

GQ пише, що в рекламному агентстві Бутіної працювали "все ті ж чотири людини зі збройового лобі", тобто члени головного дітища Марії - громадської організації "Право на зброю", створеної в 2011 році. Як розповів Ігор Шмельов, останній голова правління організації, він і познайомився з Бутіною в 2011-му: вона тоді брала участь в праймеріз "Молодої гвардії" і активно писала в інтернеті на тему легалізації обороту зброї - це було одним пунктів її програми.

Звернувши увагу на її публікації, Ігор як власник зброї списався з нею, а потім зустрівся в Москві на матчі з практичної стрільби. За словами Шмельова, в організації значилося до 10 тисяч членів, фінансувалася вона частково за рахунок членських внесків, але основну частину витрат брала на себе сама Бутіна - з прибутку від бізнесу.

"Право на зброю" провело кілька публічних акцій, з'їздів, в яких брали участь до сотні людей, надавало інформаційну підтримку обвинуваченим в перевищенні меж необхідної оборони, а в 2012 році підготувало доповідь для Ради Федерації про реформування російського збройового законодавства. Одним з покровителів організації та її почесних членів був і тодішній перший віце-спікер Ради Федерації Олександр Торшин, під керівництвом якого і була підготовлена ​​доповідь. Тоді ж, в 2012-му в американському виданні New Republic вийшов репортаж про стрільби, проведені членами "Права на зброю". Марія Бутіна почала отримувати міжнародну популярність.

"У свої 23 Бутіна часто наймолодша в команді і найчастіше єдина жінка", - пише автор репортажу Юлія Іоффе. На той момент в організації налічувалося близько 400 членів, "коктейль з комуністів і націоналістів", втім Ігор Шмельов також говорить, що у "Права на зброю" не було політичної програми крім тієї, що стосувалася сфери їх безпосередніх інтересів, члени дотримувалися самих різних політичних поглядів і ніколи не висловлювали політичних амбіцій, крім одного випадку: коли в 2014 році Марія Бутіна брала участь в електронних виборах в Громадську палату РФ.

У 2015-му Бутіна зібралася переїжджати на навчання в США, місце голови правління "Права на зброю" перейшло Ігорю Шмельову, а в 2018-му члени організації несподівано дізналися, що вона закрита Мін'юстом. Як пояснив Шмельов, в організації не знали про зміну системи фінансової звітності, Мін'юст нікого не повідомив, коли подав до суду з вимогою закрити "Право на зброю", про рішення суду в організації дізналися "сильно пізніше".

Небезпечні зв'язки

Як розповіла в інтерв'ю телеканалу "Теперішній час" Юлія Іоффе, в 2012 році вона через Бутіну познайомилася і з Олександром Торшиним, їй здалося, що "вони були дуже близькими". У матеріалах американського Мін'юсту прізвища Торшина немає, йдеться лише, що Бутіна з початку 2015 року по лютий 2017 го працювала під керівництвом якогось колишнього російського сенатора, включеного в квітні до списку санкцій США.

З Торшиним Бутіна познайомилася, ще живучи в Москві, але характер їх співпраці неясний. Американський журналіст Тім Мак ще в лютому 2017 року написав у виданні The Daily Beast велику статтю про Марію Бутіну, де стверджував, що на видаленій після від'їзду в Штати її особистій сторінці було зазначено, що вона працювала помічницею Торшина. Дані про громадських помічників членів Ради Федерації і Думи не розкриваються, але ні Ігор Шмельов, ні Дмитро Кислов не змогли згадати, чим конкретно займалася Бутіна у сенатора.

З самим Олександром Торшиним, щоб прояснити це питання, зв'язатися не вдалося, втім, Марія Бутіна була частою героїнею його твіттера. Сьогодні Олександр Торшин займає пост заступника голови ЦБ РФ, і саме в цій якості привернув увагу іспанських правоохоронних органів, які запідозрили його в 2016 році в зв'язках з Таганською ОЗГ в Іспанії.

Згідно з американським Мін'юстом, Бутіна в'їхала в країну в 2016 році за студентською візою - вступила в Американський університет у Вашингтоні на магістерську програму в галузі міжнародних відносин. За словами Ігоря Шмельова, предметом її наукових пошуків була діяльність громадських організацій, що більшою мірою відносяться до збройової теми.

"Вона розбиралася в зброї, їй подобалася зброя, вона відмінно стріляла, зрозуміло, що їй було цікавіше вивчати організації в цій сфері", - говорить Шмельов. Крім того, за його словами, з Росії Марія поїхала ще в 2015 році, а в 2016-м на якийсь час поверталася - можливо, щоб оформити нову візу. Американський однодумець Бутіної, житель Нешвілла, штат Теннессі, фотограф Олег Вовк стверджує, що Марія говорила йому, що виїхала з Росії через тиск влади: мовляв, її рух набив оскому і їй натякнули, що можуть щось підкинути і завести кримінальну справу. Російські колеги Бутіної про загрози подібного роду не чули.

Переїхавши в Штати, Бутіна почала активну громадську діяльність, заводячи знайомства серед політиків-республіканців, близьких їй за поглядами в сенсі захисту прав власників зброї. У липні 2015 року вона навіть взяла участь в передвиборному раллі Дональда Трампа, запитавши майбутнього президента про його політику щодо Росії. У тому ж 2015-му Бутіна опублікувала статтю в консервативному журналі National Interest, висловивши думку, що лише новий президент-республіканець здатний налагодити відносини між Москвою і Вашингтоном.

Не залишила Бутіна і збройову тему. Як розповідає Ігор Шмельов, ще на початку 2010-х "Право на зброю" почало виходити на громадські організації подібного роду в інших країнах, в тому числі на американську Національну стрілецьку асоціацію (НСА), представники якої приїжджали в Москву в 2013 році, зустрічаючись з активом "Права на зброю". І Шмельов, і Бутіна, і навіть Олександр Торшин є членами НСА, Бутіна з Торшиним - довічними.

Марія Бутіна з Олександром Торшиним кілька разів брали участь в різних конференціях НСА в Сполучених Штатах і до, і після переїзду Марії. Втім, одними збройовими зборами справа не обмежувалася: в 2016 році російська делегація на чолі з Торшиним приїхала на щорічний Національний молитовний сніданок, який згадується і в обвинувальному висновку американського Мін'юсту, який стверджує, що в рамках "білясніданкових" заходів Бутіна і Торшин вечеряли з конгресменами-республіканцями.

Втім, за словами іншого учасника делегації політолога Андрія Калядина, Марію Бутіну запросили на молитовний сніданок як перекладачка і навіть заплатили їй гонорар, а всі зустрічі носили характер реверансу: говорили про те, що мир краще за війну. Деякий час по тому після молитовного сніданку в виданні McClatchy з'явилася стаття про деяке розслідування ФБР щодо Торшина, через якого Росія могла фінансувати Дональда Трампа - через НСА, яка пожертвувала на кампанію 30 млн доларів. Згадується в матеріалі і Марія Бутіна.

Распутін-республіканець

У рапорті агента ФБР крім колишнього російського сенатора вказані і двоє американських громадян з оточення Бутіної, які привернули увагу спецслужб. Одному з них вона пише в 2015 році, що новим президентом Америки, швидше за все, стане республіканець, і зараз варто було б налагодити відносини з партією, яка традиційно веде антиросійську політику. Це, за словами Бутіної, яку цитує ФБР, можливо зробити через членів НСА, що володіють помітною вагою серед республіканців. На участь в республіканських конференціях Бутіна просить у свого співрозмовника 125 тисяч доларів, втім, чи були виплачені ці гроші, невідомо.

За даними Washington Post, опис американця збігається з юристом Полом Еріксоном, членом республіканської партії і НСА, з яким Марія Бутіна познайомилася ще в 2014 році під час візиту делегації НСА в Москву. The Daily Beast пише, що в 2016 році Еріксон і Бутіна навіть відкрили спільний бізнес в Південній Дакоті, але вид діяльності компанії неясний. ФБР впевнене: саме цей американець №1 (швидше за все, Пол Еріксон) і знайомив Бутіну з представниками американського політичного істеблішменту.

Той же The Daily Beast розповідає про костюмовану вечірку на честь дня народження Бутіної, організовану в Café Deluxe поруч з Американським університетом, на яку прийшли співробітники передвиборної кампанії Трампа. Гості вечірки розповіли журналісту, що Бутіна була в костюмі імператриці Олександри Федорівни, а Пол Еріксон в костюмі Распутіна, горілка лилася рікою по крижаній скульптурі із зображенням серпа і молота, Еріксон розповідав гостям, що він працював в команді Трампа, а Бутіна заявляла, що допомагала представникам кампанії Трампа в комунікаціях з Росією.

За статтями послідувала увага спецслужб: Андрій Калядін розповів, що Марія Бутіна скаржилася йому на те, що її почали викликати на допити. "Вона дивувалася: начебто демократична держава, часи маккартизму і полювання на відьом давно пройшли, які можуть бути питання до мене, студентки?" Про характер своїх бесід з американським слідством Марія не розповідала.

Адвокат Бутіної Роберт Ніл Дрісколл також повідомив на суді, що в квітні ФБР провело обшук в її квартирі, а кілька місяців тому вона давала свідчення на закритому засіданні сенатського комітету з розвідки і взагалі вже довго співпрацює з американськими державними органами, яких зацікавили статті про Бутіну в американській пресі.

Арешту вона явно не очікувала, Андрію Калядіну говорила, що знаходиться на роздоріжжі: університет закінчила, але роботу в США знайти не може, так що не знає, чи залишиться в Америці чи повернеться на батьківщину. "Вона намагалася знайти підробіток всюди, перекладала, допомагала, вона ніколи не шикувала, - говорить Андрій Калядін. - Вона не відчувала себе впевнено в сенсі фінансового становища, шукала роботу".

За даними газети Washington Post, Бутіна все ж вирішила покинути Вашингтон. Тоді-то ФБР і вирішило діяти - за даними джерел газети, її поспішний арешт пов'язаний саме з цим, а зовсім не із зустріччю в Гельсінкі.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що путінську шпигунку в США "нагородили" ще одним звинуваченням.