Брати, які перейшли від спільних дитячих ігор до спільної творчості, - не рідкість в російській історії. Згадуємо, що стало спадщиною таких художніх спілок.

Жемчужникови

Творцями відомого літературного проекту "Козьма Прутков" були Олексій Толстой, і брати Жемчужникови - Олексій, Володимир і Олександр. Між собою Толстой і Жемчужникови теж були братами, але двоюрідними. Під літературним псевдонімом Козьми Пруткова вийшла велика кількість афоризмів, байок і пародій. У вигаданого автора було власне зібрання творів і навіть вигадана біографія. Велика частина цих творів - плід колективною творчостю, тому ступінь участі кожного з братів у створенні фігури Козьми Пруткова оцінити вкрай складно.

Бурлюки

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У 1910-20-е брати Бурлюки - Володимир, Давид і Микола - були ефектними учасниками художньої та літературної життя Росії. В епоху Срібного століття навіть існував термін "бурлючество": Бурлюки стали основоположниками російського футуризму і незмінно епатували публіку поетичними збірками та художніми виставками.

Самий колоритний з братів - Давид був однаково талановитим живописцем і поетом, він прожив довге життя і написав цікаві спогади про свою сім'ю.

Поета Миколи характеризували як "таланту другорядного", який в основному "допомагав братам в теоретизації їх мальовничих статей".

Володимир був художником, причому, як вважали сучасники, більш обдарованим, ніж його старший брат Давид.

Вайнери

Відомими літературними братами були і Аркадій і Георгій Вайнер. Головними авторами детективів в СРСР. Але такими популярними вони стали не відразу. Георгій працював журналістом, а Аркадій служив в міліції. Так Аркадій в подробицях дізнався життя звичайного дільничного, що допомогло братам створити безліч правдоподібних образів і ситуацій на сторінках книг. Першим твором Вайнеров була повість "Годинник для містера Келлі", в ньому і з'явився головний герой їх детективної серії - слідчий Станіслав Тихонов. Наступне твір про Тихонова "Навпомацки опівдні" принесло їм всесоюзну популярність. Згодом брати Вайнери написали ще ряд історій про цього персонажа - "Я - слідчий", "Не втратити людини", "Місто прийняло". Одним з кращих творів братів вважається повість "Ера милосердя", яку вони пізніше перетворили в сценарій фільму "Місце зустрічі змінити не можна".

Стругацькі

Перш ніж об'єднатися в творчий тандем, брати Стругацькі починали свій шлях письменника окремо. Аркадій Стругацький створив "Знахідку майора Ковальова", але цей твір було втрачено в роки блокади Ленінграда. Великих успіхів вони змогли домогтися в співавторстві.

Першою спільною книгою братів стала "Країна багряних хмар", а наступні за нею повісті "Важко бути богом", "Понеділок починається в суботу" і "Залюднений острів" до сих пір залишаються хітами вітчизняної фантастики.

Згодом Аркадій Стругацький написав кілька творів під псевдонімом С. Ярославцев ( "Експедиція в пекло", "Подробиці життя Микити Воронцова", "Диявол серед людей"). Борис Стругацький після смерті брата теж писав самостійно: під ім'ям С. Вітіцкого він видав романи "Пошук призначення, або Двадцять сьома теорема етики" і "Безсилі світу цього".

Як повідомляв портал "Знай.uа", алкоголь одним письменникам допомагав зібратися з думками, інших зводив в могилу — але якби вони були непитущими, історія літератури напевно була би зовсім іншою. Як спиртне породило шедеври і забрала творців в могилу.