Сеульські вчені провели дослідження і встановили, у яких жінок на 70% частіше виникала хвороба Альцгеймера, пише журнал Neurology.

Таким чином вчені встановили, що у жінок, які народжували п'ять і більше разів, спостерігався високий ризик виникнення захворювання.

Жінки, які народили п'ятеро і більше дітей, на 70 відсотків частіше страждають від хвороби Альцгеймера в порівнянні з іншими матерями.

У той же час жінки, які один або два рази перервали вагітність, були менш схильні до розвитку хвороби Альцгеймера, ніж ті, які не вагітніли. Майже на половину знижувався ризик появи хвороби у жінок, які робили аборти.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Вчені пояснюють такі результати гормональними перепадами під час вагітності та народження дитини.

Вчені спостерігали за 3549 жінками в Південній Кореї і Греції старше 71 року. З 716 жінок з п'ятьма або більше дітьми у 59 розвинулася хвороба Альцгеймера, в порівнянні з 53 з +2771 жінок з меншою кількістю дітей.

Дослідники припускають, що підвищений ризик розвитку Альцгеймера у багатодітних матерів може бути пов'язаний зі сплеском гормону естрогену до кінця вагітності. У маленьких дозах він може надати захисний ефект для організму, але його підвищення може мати небезпечні наслідки.

Рівні естрогену подвоюються на восьмий тиждень вагітності, перш ніж підніматися до 40-кратного нормального пікового рівня. Ці дослідники припускають, що зміна рівня естрогену під час вагітності може захистити від деменції, але це дуже складне питання, і до сих пір випробування з використанням замісної гормональної терапії для боротьби з деменцією були непереконливими, - говорить доктор Кі Вуон Кім з Сеульського національного університету.

Жінки більш схильні до ризику розвитку деменції, ніж чоловіки, але вчені не знають чому. Це дослідження може допомогти виявити деякі закономірності.

У той же час вчені говорять, що у багатодітних матерів поки немає приводу для занепокоєння, оскільки зв'язок між гормонами і Альцгеймером мало вивчена.

Хвороба Альцгеймера виникає у людей в літньому віці. Воно характеризується послабленням функцій головного мозку. Через це людина не може піклуватися про себе самостійно - вона потребує постійного нагляду і сторонньої допомоги.

На ранніх стадіях характерна втрата короткочасної пам'яті. З розвитком хвороби відбувається втрата довготривалої пам'яті, порушується мова і когнітивні функції, людина втрачає здатність орієнтуватися в обстановці і доглядати за собою. Поступова втрата функцій організму веде до смерті.

Сучасна медицина не може уповільнити або зупинити хворобу Альгеймера. Терапія здатна лише дещо пом'якшити симптоми.

Нагадаємо, американські вчені розкрили ще одну властивість звичайних ліків, які знижують жар. Виявляється, жарознижуючі препарати здатні полегшити стан при хворобі Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ці найкорисніші для мозку продукти повинні бути в нашому раціоні щодня. З продуктів для прокачування мозкової діяльності тут самий доступні.

Також "Знай.ua" писав, американські дослідники зайнялися вивченням корисних властивостей овочів. Серед всіх вони виділили солодкий перець і визначили по його складом і властивостями, що він здатний знімати запалення в нейронах головного мозку. Але за однієї умови.