Доля цієї жінки настільки дивна, що будь-яка екранізація здалася б неправдоподібною. Перший в історії еротичний фільм, успішна кар'єра в Голлівуді, мільйонні гонорари, натовпи шанувальників - все це здається другорядним у порівнянні з тим, що ця голлівудська красуня винайшла технологію, яка допомогла створити в подальшому GSM, GPS, Bluetooth і сучасний Wi-Fi!

Хедвига Єва Марія Кислер народилася у Відні в 1914 році і була єдиною дитиною в сім'ї Гертруди і Еміля Кислер. Її батько керував банком, а мати, в дівоцтві Гертруда Ліштвіц, яка походила з багатої єврейської сім'ї, була піаністкою.

Світову популярність Хеді приніс фільм "Екстаз". Хеді Кислер вперше в повнометражному європейському кіно красувалася повністю голою і навіть імітувала оргазм в одній зі сцен - немислима зухвалість на ті часи.


Сцена оргазму у фільмі "Екстаз" з Хеді Ламарр - абсолютно невинна, з точки зору сучасного глядача і шокуюча для того часу (1932 рік)

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Картина була заборонена до показу в ряді країн і випущена в прокат тільки через кілька років з великими цензурними купюрами. У тому ж році за наполяганням батьків дівчина вийшла заміж за великого фабриканта зброї, австрійського мільйонера Фріца Мандла.

Свій стан Мандль нажив, продаючи новітні системи озброєнь Німеччини та Угорщини в порушення Версальського договору страхування - одне з нерозв'язних суперечностей їх шлюбу, крах якого був не за горами.

Дружина стала черговим придбанням Мандла, як дорога машина або породиста кобила, а Хеді була занадто розумна, щоб просто змиритися з роллю красивої ляльки - їй було нудно.

Чоловік любив похвалитися красунею дружиною перед діловими партнерами. Хеді була присутня навіть на технічних нарадах, виглядала чарівно і слухала, вникала, запам'ятовувала - за браком інших інтелектуальних розваг.

Лабораторії Мандла працювали над створенням керованих озброєнь. Як з'ясується пізніше, вона не просто розуміла суть проблем, які обговорювали технічні фахівці, а й запропонувала витончену і геніально просту інновацію, яка набагато випередила свій час.

Але це трапиться набагато пізніше, а поки дівчині набридло життя в золотій клітці, і вона втекла.

Хеді не ризикнула залишатися в Європі і на пароплаві "Нормандія" вирушила з Лондона в Нью-Йорк.

Актрисі не довелося оббивати пороги в Голлівуді - скандальний кінодебют був занадто гучним, щоб його забули за кілька років. Правда ім'я їй все-таки довелося змінити, щоб не викликати непотрібних асоціацій у пуританської публіки. Так Гедвігою Кислер стала Хеді Ламарр.

Далі події розгорталися як у кіно. Новий запаморочливий виток кар'єри і неймовірні заробітки - $ 30 млн. Нечувані гроші на ті часи!

Тим часом розгоралася пожежа світової війни - фашизм пожирав Європу. Хеді дуже близько до серця приймала все, що відбувалося на її батьківщині, адже вона сама була єврейкою.

Тому, коли в рамках заходів по зміцненню обороноздатності в США створюється Національна Рада винахідників, вона негайно вирішує запропонувати свої послуги Раді. У неї мільйон ідей, і вона ненавидить фашизм всією душею.

Технологія перешкодостійкою радіопередачі здається їй очевидною - треба просто весь час міняти частоту випадковим чином в широкому діапазоні, якимось чином синхронізувати передавач і приймач!

Голлівудській красуні з посмішкою рекомендують використовувати свою чарівність для продажу облігацій оборонної позики.

Вона дійсно зібрала 7 мільйонів: той хто заплатив 25 тисяч отримував поцілунок красуні, і бажаючих виявилося більш ніж достатньо. Але її ідеї залишалися незатребуваними до доленосної зустрічі з Джорджем Антейлом.

Американський композитор-авангардист Джордж Антейл, як і багато його колег, на початку двадцятих років переїхав до Парижа, де поступово став відомим і навіть отримав стипендію покровителя сучасного мистецтва Соломона Гуггенхейма. Він спілкується з Пабло Пікассо, Джеймсом Джойсом, Езрою Паундом і іншими майбутніми знаменитостями.

Влітку 1940 року Хеді Ламарр зустрічає Джорджа Антейл на вечірці. Розмова швидко змістилася і цікавила їх обох: як допомогти країні у війні. Композитор був першою людиною, який уважно вислухав Ламарр. Вони домовилися про зустріч, і незабаром ідея перескоку частоти (frequency hopping) отримала технічне рішення.

Мікроелектроніки тоді ще не було, а єдиним доступним програмованим пристроєм було механічне піаніно!

Його механізм виявився досить компактним, щоб поміститися в корпусі морської торпеди. Система могла використовувати набір з 88 радіочастот - по числу клавіш фортепіано.

Деталі винаходу відпрацьовувалися ще кілька місяців, і в грудні 1940 заявка була направлена ​​особисто голові Національної Ради винахідників Чарльзу Кеттерінгу.

Заявка була відібрана серед сотень тисяч інших, доопрацьована під керівництвом Кеттеринга, і в серпні 1942 року патент США № 2 292 387 на "Систему секретних повідомлень" було, нарешті, отримано.

Співавтори подарували його уряду, відмовившись від гонорару.

На жаль, винахід занадто сильно випередило час. Керівництво Військово-Морських сил США скептично сприйняло патент. Він був засекречений і покладено під сукно на довгі роки. Концепція перескоку частоти відродилася лише з розвитком електроніки після війни.

В середині вісімдесятих Пентагон розсекретив ряд патентів, і гідності ШПС стали доступні для цивільного застосування, найбільш відомим прикладом на сьогоднішній день є стандарт радіотелефонного зв'язку CDMA.

Джордж Антейл помер в 1959, не впізнавши про долю винаходу. Після ще п'яти невдалих шлюбів (не рахуючи Фріца Мандла) Хеді Ламарр втратила все своє майно і померла в будинку для людей похилого віку у Флориді.

Давайте спробуємо усвідомити неймовірний факт, що перед нами - не просто красуня.

Це людина, чиїми винаходами ми користуємося щодня.

  • Вона винайшла те, що зараз лежить в основі систем GSM, GPS, Bluetooth і Wi-Fi 802.11.
  • Вона придумала принципи шифрування інформації для постійних незакритих каналів зв'язку.
  • Завдяки їй ви користуєтеся Wi-Fi, не побоюючись, що хтось ще "сяде" на ваш канал.

Без винаходів Хеді Ламарр зараз не літали б військові супутники і не працювали б стільникові телефони, а вже про системи навігації і говорити не варто.

Так, напевно, все це винайшов би хто-небудь інший, але факт є факт - це зробила саме вона, голлівудська кінозірка.

Нагадаємо, ми розповіли за що Марія Кюрі двічі отримала Нобелівську премію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ким були видатні жінки світу, яких вигубив алкоголь.

Також "Знай.uа" писав, як перша жінка з татуюванням змінила історію.