В Ірландії за допомогою безпілотника були виявлені сліди давньої споруди, про яку не було відомо раніше. Вона аналогічна древньому Стоунхенджу і її вік складає близько п'яти тисяч років. Про це повідомляє Science Alert.

З-за сильної засухи на фермерському полі проступили обриси кола діаметром 150-200 метрів. На думку експертів, дана споруда могла вміщати до декількох тисяч чоловік і призначалася для проведення ритуалів.

Споруда є частиною археологічного комплексу Бру-на-Бойн, розташованого в долині річки Бойн, що в 40 кілометрах від ірландської столиці Дубліна. Крім хенджів, комплекс також включає в себе менгіри і могильні кургани.

Обриси величезної конструкції з двох кілець, яка довго залишалася прихованою під землею, "проступили" на фермерському полі. Діаметр кожного з кілець становить приблизно 200 метрів, а за типом архітектура віддалено нагадує Стоунхендж.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Автор відкриття і розробник сайту Mythical Ireland Ентоні Мерфі вирішив відправити безпілотник на південь від доісторичного комплексу мегалітів Бру-на-Бойн, який включений в список об'єктів, що охороняються ЮНЕСКО. Але він зовсім не очікував наткнутися при польоті на інший історичний пам'ятник. Те, що він побачив, спочатку нагадало круги на полях.

Стоунхендж в Англії

"Я розповідав усім ЗМІ, що я бігав і кричав: "Що це, чорт візьми, таке?", Але це була насправді куди сильніше лайка. Коли ми побачили це, ми зрозуміли, що ніхто раніше цього ніколи не бачив і не досліджував", - розповідає Ентоні Мерфі.

"Ми наблизилися, щоб детально розглянути його і змогли точно переконатися, що зелений колір – це забарвлення зернових. Але сама структура, звичайно, нижче, в межах грунту. Минулого разу такі посушливі умови, як зараз, можливо, дозволили б побачити святині лише в 1976 році", - пояснює Мерфі.

Оскільки місцевість знаходиться у приватній власності, поки що незрозуміло, чи будуть проведені подальші розкопки, щоб археологи могли детально дослідити відкриту структуру. Однак, такі структури настільки рідкісні і цінні для археологів та істориків, що навіть виявлення такого місця є значною науковою подією.

Нагадаємо, найдавніший слід людини знайшли в самому несподіваному місці.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що вчені знайшли найдавніший у світі хліб і розгадали його рецепт.

Також "Знай.uа" писав, що археологи знайшли українських Ромео і Джульєтту.