Шахраї продовжують заробляти статки на наївних українцях. Особливо це стосується афер із літніми ремонтами. Будівельники беруть у господарів аванси і просто зникають. В результаті люди лишаються у невідремонтованому житлі, зі старими парканами і без копійки грошей.

Експерти радять бути уважними, укладати договори, складати кошториси і не давати грошей наперед.

Ні паркану, ні грошей

Ольга Лавренюк із Харкова запланувала влітку відремонтувати паркан на дачі.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

"Він у нас дерев'яний, частина його вже давно прогнила. Вирішила поміняти. Знайшла пропозицію на сайті безкоштовних оголошень, людина писала, що ремонтує все - майстер на всі руки. Зв'язалася. Він попросив передоплату на будівельні матеріали. Я спочатку засумнівалася, запропонувала разом з'їздити до магазину і купити все, що потрібно. Він сказав, що їхати треба далеко, на якийсь склад за містом, там дешевше. Двічі відкладав поїздку, поки я не погодилася і не кинула йому на карту 2500 гривень", - розповіла Ольга.

За її словами, після цього вони ще пару разів дзвонили одне одному.

"Перший раз він поскаржився, що у нього спустило два колеса на машині. Другий раз я вже серйозно з ним розмовляла, він призначив час у неділю, що завезе матеріали, подивиться об'єкт і почне з понеділка. На цьому трубку брати він перестав. Минуло вже більше місяця, я так розумію, що плакали мої гроші", - скаржиться Ольга.

Тільки брудна форма залишилася

Її "колега" по нещастю Віктор Самойленко. Його дача знаходиться в одному з елітних котеджних містечок під Києвом. Цього літа він вирішив відремонтувати фасад будинку - утеплити, покрити штукатуркою, пофарбувати.

"Чорт мене смикнув трохи заощадити і найняти бригаду. Причому бригадира мені навіть один знайомий порадив, мовляв, він ремонтував йому будинок в Одеській області, і все було добре", - з гіркотою розповів Віктор.

Будівельник-шахрай все облаштував так, що відразу і не здогадаєшся: приїхав подивитися об'єкт, зробив гарні пропозиції, де і як потрібно поправити, навіть заміри зробив.

"Сказав, що потрібен невеликий аванс на закупівлю інструментів. Дав я йому пару тисяч. Треба сказати, через два дні він привіз мені у двір невеликий міксер для змішування розчину. Якісь щітки, шкребки, почав щось там відбивати збоку. Потім попросив грошей на болгарку, мовляв, його стара зламалася, ніхто в оренду не дає - зараз сезон. Я засумнівався, нащо мені потім ця болгарка. Але майстер запевнив, що чотири тисячі я зможу відняти від його зарплати за інструмент, так і домовилися. Словом, робота кипіла", - згадує Віктор.

Потім майстер заявив, що треба замовити матеріали для обробки будинку: краще все відразу, щоб кілька разів не їздити.

"Запропонував навіть з ним на склад поїхати. Мені ніколи було, кажу, ось тобі гроші, завозь. Взяв він 40 тисяч гривень. Потім дзвонить, мовляв, тут фарба продається з хорошою знижкою, давай все візьмемо відразу. Приїхав, взяв у дружини ще 20 тисяч. І все, зник. Телефон відключений, болгарки нема, міксер його у мене стоїть, навіть його брудна форма валяється. Питаю у знайомого - як прізвище виконроба і де живе. А він не знає, виявляється, і будинок той йому не ремонтував, а тільки збирався. Заяву в поліцію я, звичайно, написав і тепер сам шукаю цього майстра ", - зазначив Віктор.

Раніше "Знай.ua" писав про те, що стало відомо, що у Чернігові через зливи місто може затопити нечистотами. Крім того, можуть виникнути перебої з водою і світлом.