Теоретично, мамонти могли б жити і сьогодні. Вчені дуже довго шукали причини вимирання цих величних створінь і ось, відповідь знайдена.

Мамонти з'явилися в пліоцені 2 мільйони років тому. А зникли вони 9000 тисяч років тому, що в масштабах історії життя на Землі зовсім небагато.

Вчені вважають, що остаточно зникли мамонти в період останнього Вислинського льодовикового періоду. Причини вимирання мамонтів, пов'язані з впливом навколишнього середовища, більш відомі.

Існує дві основні версії:

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

- зміна клімату і діяльність стародавніх мисливців. Іноді вони сприймаються як альтернативні, але, швидше за все, є взаємно-додатковими. Можна припустити, що початковим поштовхом до зникнення мамонтів послужило настало в кінці плейстоцену потепління клімату. У той час на Землі було так холодно, що трава, якою харчувалися тварини, стала рідкістю. Ще стрімкіше кількість мамонтів почала падати в кінці льодовикового періоду - можливо, через те, що луги, на яких паслися тварини, перетворилися в ліси на півдні і тундру на півночі.

- в справу вступили стародавні мисливці. Вони доклали руку до знищення мамонтів, які займали відносно обмежену територію приблизно так само, як їхні нащадки винищили багато острівні популяції ссавців і птахів.

Швидше за все, водночас з впливом клімату і пресом мисливців мамонти випробовували дію біологічних причин вимирання: низькій швидкості розмноження, падіння генетичної різноманітності і накопичення слабошкідливих мутацій. Всі ці фактори внесли свій вклад в процес вимирання мамонтів, проте кількісна оцінка відносної ролі різних факторів досі не проведена.

Аналіз ДНК тварин показав, що їх кількість стала зменшуватися раніше, ніж вважалося, одночасно зі змінами клімату Землі.

Крім того, вчені виявили, що в Європі існувала окрема популяція мамонтів, яка вимерла приблизно 30 тисяч років тому.

Безпосередня причина вимирання мамонтів довгий час була предметом серйозних наукових дискусій. Частина вчених доводили, що всіх мамонтів винищили первісні люди, інші - що основною причиною був фактор клімату.

Результати нового дослідження показують, що мамонти виявилися на межі вимирання між льодовиковим періодом, тобто саме кліматичні зміни стали головною причиною їх зникнення.

Нагадаємо, молоді самці мамонтів льодовикового періоду, ймовірно, бродили поодинці і частіше потрапляли в небезпеку, коли тонули в річках, провалювалися в лід або в болото, де зберігалися їх кістки протягом тисяч років.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в селищі Мирний Соснівського району палеонтологи досліджували ділянку землі і виявили унікальні останки стародавніх тварин. Останки тварин знайдені в верхніх шарах землі.

Також "Знай.ua" писав, на північному сході Китаю в районі гір Малий Хінган археологи виявили наскальний живопис віком 12 тис. Років.