Річкова вода в Дніпрі має неприродно зелений кольори і неприємний запах. Екологи б'ють на сполох, адже ситуація погіршується з кожним днем ​​і загрожує для країни водної екокатастрофою.

Про це повідомляють ЗМІ.

У Дніпрі зараз можна спостерігати аномальне цвітіння водоростей.

"Водорості виробляють токсини, які отруюють наші водойми. Викликано це вкрай високим вмістом фосфатів в річці. Самі по собі водорості нешкідливі, проте купатися у воді, де є суцільна плівка, не варто. У місцях великого скупчення водоростей можна отримати легкий опік або може початися алергічна реакція. У місцях, де водорості мало, купатися можна", - каже голова Асоціації рибалок.

Чому квітне Дніпро

За словами Олександра Чистякова, Дніпро - це давно вже мертва річка.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"На березі Дніпра стоять промислові гіганти. У 2017 році в річку скинули понад 2 мільярди кубічних метрів стоків, з яких 2/3 - це неочищені. Ці дані не враховують те, що потрапляє в річку з лівневок. Виходить, що в своїх квартирах ми п'ємо воду з домішкою речовин з автомийок і пральних машин. А це пряма дорога до онкології", - стверджує Олександр Чистяков.

Більше того заступник генерального директора КП "Плесо" Олександра Борисова заявила, якщо в Україні не впровадять основні принципи водної політики, то в такому мегаполісі зі складною водної інфраструктурою, як Київ, ми будемо купувати воду за ціною бензину.

"Стоки в місті відводяться по мережі колекторів дощової каналізації через 80 випусків в Дніпро і пов'язані з ним озера. На жаль, більшість колекторів дощової каналізації не обладнані очисними спорудами. Більш того, жоден причал в місті не має пристроїв для підключення плавзасобів до столичної каналізаційної мережі", - пояснює Олександра Борисова.

За її словами, в Дніпро і озера потрапляють нафтові з'єднання, важкі метали, сполуки азоту і фосфору, через що вода починає "цвісти". 98 відсотків води, яка потрапляє до нас в будинок, йде з басейнів Дніпра і Десни. А хлорування води призводить до утворення канцерогенних і мутагенних речовин в організмі людини. Крім цього, водорості не дають кисню потрапляти в хімічний склад води, від чого страждають флора і фауна водойм.

Також експерт зазначила, що всі нормативні документи, які регламентують вміст фосфатів в миючих засобах в Україні є, проте вони не виконуються, хоч і відповідають європейським нормам. Також, за її словами, не працює механізм контролю за ситуацією. До січня минулого року існував мораторій на проведення планових та позапланових перевірок, що підірвало систему нагляду.

Чим небезпечні водорослі

Анна Цвєткова каже, що більше 70 відсотків населення країни п'є воду з Дніпра, який цвіте тривалий час. Більш того, останні 10 років в країні змінюється клімат, що також впливає на розмноження водоростей. У воді з травня по листопад присутні синьо-зелені водорості.

"Ми взяли на себе імплементацію 6 водних директив ЄС. Однак у нас досі немає водної стратегії, розробка якої є однією з умов угоди про асоціацію з Євросоюзом", - уточнила Ганна Цвєткова.

За крок до катастрофи: раннє цвітіння Дніпра загрожує рибам та людям

Нагадаємо, список небезпечних пляжів України.

Як повідомляв "Знай.ua", Україні напророкували страшне нещастя.

Також "Знай.ua" писав, що українці можуть повністю втратити воду.