Центр Мукачева, звичайний на перший погляд двір, півсотні ромів і маленькі будиночки, котрі зовні нагадують суміш циганського табору і закарпатського колориту. Саме тут провів свої дитячі роки разом із бабусею та мамою лідер "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук.

Дім Вакарчука: як живуть люди на малій батьківщині музиканта

Яскравої картинки для фільмів тут годі й шукати. Хоча роми, котрі вже давно облюбували це місце, з готовністю висловилися про те, що думають про ймовірне президентство зіркового земляка. Історія у будинку теж особлива.

14 травня 1975 року київське "Динамо" вперше в історії виграло європейський Кубок Кубків. Тоді ж в пологовому будинку Мукачево з'явився на світ Святослав Вакарчук - головна рок-зірка України і один з лідерів громадської думки.

Дивно, але більшість українців пов'язують творчість артиста зі Львовом, хоч почалося все з Мукачева. Населення тут спокійне, метушні не сприймають. На вулиці Духновича досі та сама бруківка, і дзвіниця 220-річної реформаторської церкви Святого Духа - єдині джерела шуму в цій частині. Найвідоміший персонаж тут – Юрій, або "Джиммі-танцюрист", як його називають місцеві.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"…можу під будь-яку музику станцювати. Але по натурі я - мисливець. Стежу за нашою територією. Щоб не було свавілля. У нас тут наркоманів багато. За районом зі мною ще троє людей дивляться. Вчимо наших маленьких пацанів битися. Зростуть дітлахи справжніми бійцями", - іронізує він в коментарі "УП".

22 дитини дошкільного віку вже зараз відкрито називають себе "циганами", а не "ромами", і на диво не бачать у цьому нічого образливого. Вони осіли в самому центрі Мукачева, сховавшись від цікавих поглядів у дворі будинку №18, на вулиці Духновича. В тому самому дворі, де жила бабуся Святослава Вакарчука Ніна Трохимівна.

Сюди ж в травні 1975 року з пологового будинку привезли маленького Славу, вже за кілька місяців майбутня рок-зірка переїхала з родиною до Львова. Вже дорослий, Вакарчук кілька разів відвідував свою колиску в Мукачево. Останній - влітку 2017 го, після концерту "Океану Ельзи" в Ужгороді.

"Дуже поважаю его творчість, у всі ці політичні кухні не лізу, якщо чесно. Але чи може він бути президентом? Чому ні? Він був би творчим, чесним главою держави".

При цьому сусіди додають: місце унікальне, та жити тут не так вже й просто: за квартиру в 75 "квадратів" пропонували $ 25 000, а для центру міста вона взагалі досить скромна. Та ще й галасливий циганський табір у дворі:

"Я вже думала, чому тут не повісять меморіальну табличку? Двір дуже занедбаний, нехай зроблять тут музей".

Цікаво, що перша циганська сім'я у "дворі Вакарчука" з'явилася в 90-х. Потім оселилися ще кілька людей. Потім ще. І ще. Сам Вакарчук бував у рідному дворі частенько, до місцевих ставиться із повагою.

Дорослим розповідає цікаві й повчальні історії, з дітлахами бавиться і роздає цукерки. Не дивно, що музиканта тут люблять і сприймають всі, незалежно від віку та національності.

Про президентство і зіркового земляка

Роми не приховують: думали, що з Януковича теж міг вийти нормальний президент, але шкодують, що так помилися. Чинна влада, до речі, у них теж не викликає особливого ентузіазму.

"Вакарчук - молодець. Я бачив, коли він сюди приїжджав. Простий, нормальний. Нехай тільки думає логічно і нехай береже його Господь! Якщо піде в президенти, то буду за нього голосувати. Стопудово. Так всі наші будуть! ", - зазначає Жора Поп.

"Хочу сказати цього індіанця - нехай з посади злітає! Вони там накрали, нажерлися. Славко не такий. Лад наведе, людей не образить " - продовжує заводитися Джиммі-танцюрист.

"Індіанець", як виявилося, на його думку – це нинішній глава держави. Але Юрій про це говорити зовсім не боїться.

Помітно, що від колишньої "квартири Вакарчука" мало що залишилося - тут зробили масштабний ремонт і перепланування. Пускати всередину відмовляються. Продати своє житло власник готовий за $ 30-35 000.

Так чи інакше, сам фронтмен "Океану Ельзи" вже давно розвіяв всі міфи про власні політичні амбіції. Хоча навіть якщо на вибори музикант не піде, то однозначно його чекають всюди на концертах, так само, як і у цьому неприглядному, але легендарному дворі Мукачева.

Дивіться: у дворі, де народився Вакарчук мешкають 50 ромів

Нагадаємо, Вакарчук розшифрував послання Хокінга та плани Маска.

Як повідомляв Знай.ua, Вакарчук оцінив перспективи життя на Марсі.

Також Знай.ua писав, одна поїздка кардинально змінила Вакарчука.