В Україні останнім часом стало дуже важко відрізнити справжніх волонтерів від аферистів. Все тому, що любителі легких грошей активно використовують хвилю масового патріотизму, який захопив державу з часів Революції Гідності. Як діють шахраї та чи існують способи не стати їх жертвою?

Кому не варто довіряти?

По-перше, вас повинно змусити засумніватися у чесності людини, якщо говорить вона "на одному диханні". Фрази постійно повторюються і апелює не до фактів, а тисне на емоції: приміром, "гроші на передову потрібні негайно, треба зібрати ще 100 тисяч гривень".

Запам'ятайте, реальні волонтери так ніколи не роблять і тим паче ні до чого людей не примушують. Про навалу аферистів свого часу розповідав і відомий український гуморист Сергій Притула. Він сам від початку війни на Донбасі допомагав армії, тому неодноразово ставав свідком таких ситуацій.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

До речі, на його прикладі дуже легко помітити різницю. Шоумен ніколи не просить давати грошей. Він просто збирає свідчення у бійців, що їм потрібно терміново. Не продукти чи якісь інші формальні речі, а форма або тепловізори. Тоді як аферисти діють інакше.

Починаючи з 2015 року помічаємо справжню атаку так званих "скриничників" – ви могли їх бачити на станціях та у вагонах метро, маршрутках, потягах, біля вокзалу, або просто у парку. Офіційні волонтерські фонди в свою чергу керуються тільки законодавством, тобто несуть відповідальність за свої дії та збір коштів. А от незрозумілі особи із прозорими боксами для грошей навряд чи можуть справді комусь допомагати.

Готівка у них відкрита, що вже вважається порушенням і маніпуляцією. Не варто забувати й про інший важливий фактор: кожен волонтер, який збирає гроші на вулиці, зобов'язаний мати при собі певний пакет документів, а на його чесне, законне оформлення піде чимало часу і, що головне, грошей.

Крім того, ви повинні чітко розуміти, куди йдуть ваші гроші. З одного боку, нам люди говорили: а що вирішать мої дві гривні, а з іншого – чи готові ви підтримувати організоване злочинне угруповання, нібито "відкупившись" від власної совісті.

З аферистами боротися законодавчо занадто складно. Тому краще просто їх не заохочувати: якщо почнете вимагати документів та звітів, а інші з часом робитимуть так само, шахраї просто заберуться зі звичної "точки". І перейдуть на іншу, поки хтось їх не викриє.

Дивіться: "Не кидайте грошей у скриньки шахраям"– волонтери

Нагадаємо, мільярдер і один із засновників технологічної компанії Broadcom Генрі Ніколас III був затриманий правоохоронними органами.

Як повідомляв Знай.ua, українці страждають від нової афери одного з найбільших мобільних операторів країни.

Також Знай.ua писав, знайдено 5 простих способів розпізнати шахрая.