Київський районний сул Полтави закрив справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса через відмову прокуратури брати участь в дебатах.

На думку судді Андрія Антонова, це можна сприймати виключно як систематичну неявку прокурорів на дебати у справі Кернеса і його охоронців Віталія Бліннікова і Євгена Сміцького – тобто відмову від обвинувачення, слідом за якою кримінальне провадження закривається.

Рішення суду може бути оскаржене в Апеляційному суді Полтавської області протягом семи днів з дня його оголошення.

Справа Кернеса: хронологія подій

Як відомо, Геннадія Кернеса і його охоронців звинувачували у викраденні, тортурах і погрозі вбивства двох активістів харківського Євромайдану взимку 2014 року - Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

5 липня засідання суду не відбулося через хворобу прокурора Ганілова. 26 червня на засіданні суду прокурор Олександр Ганілов намагався дати відвід судді Андрію Антонову "за упередженість". Однак суд розцінив це як зловживання правом прокурора на відведення з метою затягування справи, яка розглядається четвертий рік поспіль.

Суд прийняв пропозицію сторони захисту закінчити розгляд доказів і перейти до дебатів. Кернес і його охоронці заявили, що не будуть давати свідчення, а все, що вважають за потрібне, скажуть у судових дебатах.

Їм загрожувало до 15 років ув'язнення. 25 січня 2014 року невідомі напали на учасників ходи на підтримку євромайдан в Харкові. У той же день депутат Харківської облради від ВО "Батьківщина" Іван Варченко заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів "друзів Кернеса" біля готелю" Національ".

Пізніше відділ зі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася. 2 березня 2015 року Кернесу повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч.2, 3 ст.27, ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч.2, 3 ст.27 ч.2 ст.127 (катування), ч.ч.2, 3 ст.27 ч.1 ст.129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу і про завершення досудового розслідування.

26 березня 2015 року Генеральна прокуратура передала в суд обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо Кернеса та двох його охоронців. 2 квітня 2015 року ВССУ оголосив резолютивну частину ухвали про перенесення розгляду справи Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

Дивіться: Суд закрив справу Харківського міського голови Геннадія Кернеса

Нагадаємо, одіозного заступника міського голови Харкова Андрія Руденка "прокатали" в сміттєвому баку активісти Національного корпусу.

Як повідомляв Знай.ua, підлеглі Кернеса побили 72-річного пенсіонера, відправивши його на лікарняне ліжко.

Також Знай.ua писав, кричущий випадок із побиттям пенсіонера у Харкові, за попередньою версією – підлеглими Кернеса, отримав продовження.