Ніхто не буде сперечатись, що гаджети змінили наше життя. Ми тепер не забуваємо про дні народження наших друзів, адже про них нагадує Facebook. Ми не блудимось в чужому місті – нас завжди доведе куди потрібно навігатор. І не напружуємо мізки, щоб вирахувати 20% від суми – це за долю секунди зробить калькулятор.

Але дослідження показують, що полегшення мозкової діяльності з допомогою цифрових технологій може призвести до негативних наслідків. Про це пише американський журналіст Маркхем Хайд у колонці для The Motto

Полегшувати розумове навантаження за допомогою телефону та інтернету – все одно, що підміняти ходьбу їздою на машині. Пересуватися на машині простіше і швидше, але користі тілу від цього мало.

Дослідження канадського Університету Макгілла показало, що водії, які постійно користуються GPS-навігацією, відрізняються меншою активністю гіпокампу і обсягом сірої речовини. Ще одне дослідження показало, що люди гірше запам'ятовують інформацію, що зберігається у них десь на комп'ютері або в інтернеті. Замість того, щоб запам'ятати інформацію, ми пам'ятаємо місце, де вона розташована.

Читайте також: Фотограф переніс сучасні гаджети в ХІХ століття (ФОТО)

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Як і у випадку з атрофованими м'язами, здатність вашого мозку "піднімати важкі вантажі" може бути підірвана.

Дослідження також показують, що використання різних технологій одночасно - електронна пошта, повідомлення, пошук блогів в інтернеті, соціальні мережі, призводить до того, що людині важко концентруватися на одному завданні і відсікти все зайве.

Наш мозок страждає від браку відпочинку – таких невеликих перерв, коли можна помріяти, а не дивитися в телефон. Коли у мозку є можливість "поблукати", він запускає групу паралельних зв'язків, відомих як "режим за замовчуванням". Ви переосмислюєте пережите нещодавно, робите висновки.

"Але поки наші портативні і потужні девайси все сильніше входять в наше життя, наш мозок може позбутися здатності знаходити ці зв'язки і робити відкриття", – підсумовує автор.

Вибираючи зручність і простоту, які пропонують нам технології, ми позбавляємо себе можливості творити і створювати мистецтво.

Як повідомляв сайт Знай.ua, вчені довели, що надмірне користування гаджетами негативно відображались на дитячому сні та самопочутті загалом