Дискусія з ЄС про скасування заборони на експорт лісу покаже, чи може український уряд адекватно вести діалог з Євросоюзом в рамках договору про вільну торгівлю. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

"Євросоюзу вигідно, щоб Україна залишалася постачальником дешевої сировини, а з ЄС завозила дорогу продукцію, - зазначив економіст. - У минулому році Євросоюз здійснював такий же тиск на український уряд, щоб не допустити обмеження вивезення металобрухту. Хоча очевидно, що ці обмеження потрібно було вводити набагато раніше, адже зараз металобрухт в Україні вже в дефіциті - все вивезли. Такий же сценарій нам намагаються нав'язати і з лісом. Євросоюз просто захищає свої інтереси. Конкурентів ніхто не любить. Вони хочуть вивозити від нас ліс-кругляк, а назад нам продавати готові меблі. Уряду Гройсмана в дискусії з Євросоюзом з експорту лісу потрібно показати зуби, потрібно вміти огризатися. Договір про вільну торгівлю з ЄС дає для цього всі можливості ".

Верховна Рада законом "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" ввела мораторій на експорт лісу деревних порід (крім сосни) з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.

Євросоюз пов'язує скасування мораторію на експорт лісу з наданням Україні фінансової допомоги в розмірі 600 млн. євро.