Національний банк України оприлюднив офіційні дані обігу платіжних карток в Україні за 2016 рік. Статистика свідчить про те, що кількість безготівкових розрахунків зросла.

Про це заявив економіст, керівник Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у своїй публікації "Ліга.Блоги" і пояснив причини такої тенденції.

Читайте також: На Майдані будуть брати лише готівку

Як нагадав він, у 2008 році українці встановили рекорд по використанню карток. Потім через кризу 2008-2009 років і Майдану в 2013-2014 роках українці стали менше користуватися платіжними картками.

Зменшилася також і кількість банкоматів. На це були дві причини: "банкопад", який влаштувала глава НБУ Валерія Гонтарева і зміна пріоритетів роботи банків з платіжними картками.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Як звернув увагу експерт, у 2012 році в Україні провели радикальну реформу в сфері платіжних карток, що дало свій позитивний результат. Завдяки реформі почалося зростання кількості платіжних терміналів і створилися умови для збільшення безготівкових платежів.

Хоча, за словами Охріменка, показники України мізерно малі.

"В Аргентині 88% усіх покупок у магазинах здійснюють за допомогою платіжних карток. У нас, поки що, найчастіше платіжні картки використовують, щоб знімати готівку. Хоча тенденція позитивна", - зазначив економіст.

На думку експерта, після "реформи Гонтаревої" банківська система України перетворилася на руїни, тому розвивати безготівкові платежі дуже непросто, але все ж виходить. Тим більше, що банки і самі відзначають, що в нинішніх умовах альтернативи платіжними картками немає.

"Кредитування все одно не працює, а валютні спекуляції багато доходу не приносять. Тому вся надія на комісії за платіжними картками", - підсумував Охріменко.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", в Україні запустять "загальне декларування доходів і витрат фізосіб і податковий контроль з використанням непрямих методів за відповідністю доходів і витрат громадян".

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ КАНАЛ В ТЕЛЕГРАМ