В Одесі померла одна з легенд українського спорту – Надія Олізаренко, Олімпійська чемпіонка і екс-рекордсменка світу в бігу на 800 м. Причиною смерті стали наслідки бічного аміотрофічного склерозу, який діагностували у Надії Федорівни в грудні 2015 року, повідомляє офіційний сайт Федерації легкої атлетики.

Надія Олізаренко (в дівоцтві Мушта) була однією з найяскравіших зірок на середніх дистанціях в 70-их і першій половині 80-их років. Вона народилася в Брянську в 1953 році, в 1977 році потрапила в збірну СРСР. У наступному, 1978 році переїхала в Одесу і виступала за команду України у складі збірної Союзу.

Читайте також: Музичук вийшла до чвертьфіналу чемпіонату світу з шахів

Напередодні олімпійських Ігор в Москві 1980 Надія Олізаренко встановила світовий рекорд на 800 м – 1:54.85, а у фіналі Олімпіади поліпшила його майже на півтори секунди – 1:53.43. Це було друге і поки останнє Олімпійське золото української спортсменки на дистанції 800 м (після перемоги Людмили Гуревич на Іграх-1960). Московський результат Надії Олізаренко досі залишається другим кращим в історії цієї дисципліни – він був поліпшений тільки чинної рекордсменкою світу Ярмилой Кратохвілової в 1983 році. Для порівняння – переможний результат одіозною южноафриканки Кастер Семені на Гра-2016 в Ріо де Жанейро склав 1:55,26. А кращий український результат – його показала Наталія Прищепа – 1:58.60.

Як раніше писав портал Знай.ua, триразовий чемпіон Формули-1 не в захваті від останніх нових трас.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще