Минулого місяця в атмосфері Землі зафіксували підвищений вміст радіоактивного ізотопу або йод-131.

Про це пише ScienceAlert.

За словами спеціалістів, термін напіврозпаду ізотопу не перевищує 8 діб, що може свідчити про те, що йод-131 потрапив до атмосфери незадовго до його виявлення.

Перевищення рівня ізотопу зафіксували спочатку у Норвегії, Чехії, Польщі, Німеччині та Іспанії.

Що стало причиною цього, фахівці поки що не з'ясували. Раніше висували кілька версій, одна з яких була про те, що на російському полігоні архіпелагу Нова Земля відбулися заборонені ядерні випробування. Проте сейсмологи не підтвердили цього, оскільки жодної активності там не зафіксували.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Спеціалісти заявляють, що джерело витоку в атмосферу цієї речовини знаходиться у Східній Європі, можливо стався витік на фармзаводі. Йод-131 використовують для виготовлення ліків від раку.

Однак, за словами спеціалістів, рівень ізотопу у повітрі не становить загрози для людей.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", британські вчені, грунтуючись на аналізі математичних моделей сонячних процесів, заявили, що через 10-20 років глобальне потепління змінить аномальне похолодання.