Близько року тому в Україні було ввезено тони небезпечних шоколадних батончиків корпорації Mars, в яких міг опинитися пластик, пише "Економічна Правда".

Як повідомляє видання, на початку минулого року в шоколадних батончиках американської корпорації Mars виявили пластмасу.

Все почалося з скарги від споживача, який знайшов в одному з шоколадних батончиків шматок червоного пластика.

За результатами експертизи встановили, що на заводі напередодні сталася аварія і шматочки захисного чохла, який використовується на виробництві, потрапили в готову продукцію.

Після цього керівництво Mars терміново відкликало партії нідерландських батончиків Mars, Snickers, MilkyWayMinis, MilkyWayMiniatures, а також деякі види наборів цукерок Celebrations, які вже потрапили на полиці магазинів в Європі.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Серед 55 країн, в яких поїхала партія бракованої продукції, була і Україна. У лютому 2016 на сайті "Марс СНД" було опубліковано відповідну заяву про відкликання бракованої частини продукції з українських магазинів.

З українських торгових точок повинні були відкликати такі продукти: Snickers 50 гр. з термінами придатності до 4 грудня 2016 11 грудня 2016 і 18 грудня 2016 а також SnickersМультіпак 4 * 50 гр з терміном придатності до 31 липня 2016. Інші продукти корпорації відкликанню в Україні не підлягали.

Для утилізації продукції компанією Mars укладено угоду з харківською компанією "Юпітер Еко", яка займається утилізацією. Харківська компанія отримала 21,084 тонни продукції для знищення. Однак, шоколад, який повинен бути утилізований, знову знайшли на прилавках магазинів.

Про це йдеться в офіційній претензії компанії Mars до компанії "Юпітер Еко". У листі повідомляється, що на початку червня браковані батончики, що підлягають знищенню, представники "Марса" виявили в роздрібних мережах Харкова.

У листі також зазначається, що "Марс Україна" була змушена повторно відкликати з харківських торгових мереж близько 1,5 тонни батончиків на суму 191 тис. Грн.

За даними Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів на територію України було завезено 50-грамових батончиків Snickers - 67,635 тонни, і упаковок по чотири батончики 50 гр - 2,183 тонни. Тобто, в Україну потрапило близько 70 тонн продукції, що підлягає відкликанню. Утилізовано трохи більше 20 тонн.

"Куди потрапила неутилізована продукція? Скільки шоколаду було реально відкликано?", - задається питанням автори публікації, зазначаючи, що в українському офісі Mars на ці питання відповіли.

"Компанія повністю виконала відповідні норми законодавства України, а також зробила все законні і розумні дії по вилученню та відкликання вищезгаданої продукції", - зазначили в "Марс-Україна". Також в компанії не прокоментували чому браковану продукцію відправили на знищення тільки 13 травня.

Повна відповідь тут.

За інформацією співрозмовника ЕП, "який зараз є працівником компанії Mars, в одній з торгових мереж, відкликання провели з багатьма порушеннями: фактично відгук почався лише через 2 місяці після офіційної заяви, шоколад був відкликаний тільки у двох мережевих клієнтів і дистриб'юторів, а не у всіх клієнтів. Бракований шоколад ніхто не вилучав у клієнтів другого коліна, є в оптових клієнтів і дрібної роздробу, які купують продукцію саме у дистриб'юторів. При проведенні утилізації свідомо НЕ було забезпечено всіх необхідних заходів безпеки, згідно внутрішніх стандартів компанії - для запобігання пропажі продукції і т.п.".

Винних у тому, що бракована продукція виявилася на прилавках магазинів і українців мало не нагодували пластмасою, так і не знайшли. В українському офісі компанії Mars директор з логістики, відповідальний за відгук і утилізацію продукції, і далі продовжує працювати на тій же керівній посаді.

"Тому, виникає риторичне питання - що зроблено для того, щоб ситуація не повторилася і чи можуть українці, купуючи черговий шоколадний батончик, бути впевненими в його безпеки", - запитує видання.