Історики висміяли озвучену нардепом Андрієм Артеменком ідею передачі управління Кримом адміністрації США за давні борогові зобов'язання Росії перед Америкою. На думку фахівців, не існує навіть формальних підстав розвивати теорію в цьому напрямку.

Артеменко вважає, що Крим може бути переданий США, бо радянська Росія в 1920 році взяла 50 мільйонів доларів під його заставу, але не повернула їх.

"Вони заложили Крим, як територію, яка буде передана Сполученим Штатам Америки, якщо цей кредит не буде повернутий. У 1954 році наступив строк погашення отриманих сум", - заявив депутат Верховної Ради.

Від душі посміявся із цієї версії нардепа історик Володимир Сергійчук. Він пояснив, що на початку ХХ століття царська Росія вже була в катастрофічних боргах, а більшовики їх виплачувати не схотіли. Видавати ж урядові кредити більшовикам США не могли навіть теоретично, оскільки американці визнали комуністичний уряд набагато пізніше.

"Радянська Росія відмовилася від тих кредитів. Вона відмовилася їх виплачувати. Тому логічне питання: як це могли американські банкіри отак знову викидати 50 мільйонів доларів. Але більш важливе питання: радянська Росія вперше була визнана Сполученими Штатами Америки в 1933 році", - пояснив Сергійчук.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як повідомляв сайт Знай.ua, нардеп Андрій Артеменко заявив, що Сполучені Штати Америки можуть претендувати на Крим.