Найближчим часом мінімальну зарплату підвищать до 5 тис. грн. Уряд зараз визначається, коли це зробити. Про це повідомив віце-прем'єр міністр України Павло Розенко. Це стане відомо в квітні.

За його словами, спочатку в Кабміні збиралися одразу підняти зарплатню до 5 тис. грн, а потім прийняли рішення робити це поступово.

"Те, що зарплатню піднімуть, є ймовірність. Але це, швидше за все, буде з 2018 року. Адже в теперішньому бюджеті підняття мінімалки до 5 тис. грн не прописано. Та й якщо звернути увагу на те, із якої політсили більше міністрів в уряді, то логічно виглядатиме підвищення мінімалки ближче до президентських виборів — до 2019 року. Такий собі сюрприз вже став доброю традицією перед виборами", - каже порталу "Знай" економіст Олександр Бойко.

На його думку, таке підвищення зарплатні зараз не під силу вітчизняній економіці. По-перше, для цього бракує коштів у бюджеті. По-друге, у тексті Меморандуму співпраці із МВФ прописано, що влада не повинна робити виплат, які сумнівні й сприяють відтоку коштів із бюджету.

"Якщо б зараз підняли мінімальну зарплату до 5 тисяч гривень, то це означало, що вже за два місяці треба було б відмовитися від монет і 1- та 2-гривневих купюр. За них просто нічого б вже не можна було б купити. Інфляція підскочила б до 16-17 відсотків у рік. Це повністю знівелювало б збільшення мінімальних зарплат. Адже купівельна спроможність лишилася б тою самою", - говорить експерт.

Популярні новини зараз
Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Єдиним вигідним варіантом для підвищення мінімальної зарплати є її збільшення на тлі зменшення податкового тиску на бізнес і збільшення валютних надходжень в Україну.

"Це можливо за рахунок пожвавлення торгівлі із країнами ЄС, розширення переліку продуктів і виробів, які там можна реалізувати. Також цього сприятиме збільшення в Україні частки іноземних підприємств. А останнє можна зробити тільки тоді, коли буде хоча би на 50 відсотків усунута корупція на різних етапах налагодження бізнесу. Поки цього в пріорітетах уряду немає. Чиновники йдуть по шляху найменшого опору", - пояснює економіст.

Нагадаємо, з січня цього року мінімальну зарплату підвищили до 3200. В зв'язку із цим багато фірм перейшли до формального звільнення працівників, аби не перейти в збитки. Адже через мінімальну зарплату на одного найманого працівника зараз приходиться платити мало не у два рази більші податки.