За останні 12 місяців номінальна зарплата українців піднялася на 37,7% порівняно із попереднім періодом минулого року. Про це повідомляють на сайті Держстату.

Відповідно до офіційних даних, середня зарплата штатного працівника зараз складає 6008 грн. Це майже удвічі вище мінімальної зарплати. Минулого року вона була більш ніж на третину меншою.

"Так, справді, за даними Держстату, зарплатня зросла. Це, якщо говорити мовою статистики. А якщо розмовляти мовою купівельної спроможності й умов, у яких ця статистика збирається, то можна дійти протилежних висновків", - каже порталу Знай.ua економіст Олександр Клименко.

Читайте також Мінімальну зарплату піднімуть перед президентськими виборами

За його словами, цифри свідчать про підняття зарплати через те, що із січня цього року підняли мінімальну зарплату до 3200 грн. Багато підприємців й представників дрібного й середнього бізнесу звільнили формально людей або перевели на контракт. Відтак дані про заробітну плату до служб статистики не доходять. Електронні системи починають рахувати мінімальні зарплати із вищої планки, ніж рік тому. Відповідно, середню зарплату виставляють більшою.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Крім того, що інфляція була настільки сильною за останні роки, що вже станом на початок 2016 року люди могли купити на 30 відсотків менше, ніж на початку 2014 року. Для того, щоб це обґрунтувати, просто достатньо перевести ці 6 тисяч гривень у долари. Це 220 доларів. Ще три роки тому Держстат показував середню зарплату 4-5 тисяч. І це було 600 доларів, майже утричі більше", - говорить експерт.

Однак, крім порівняння із різним курсом валют, варто врахувати й інший фактор — витрати на енергоносії піднялися більш ніж у 6 разів. До того це навіть не було серйозною графою витрат для кожної сім'ї, а зараз багато хто змушений платити більше, ніж заробляє. За невелику двокімнатку у опалювальний сезон доводиться платити близько 2 тис. грн у місяць.

Також суттєво подорожчав бензин. Зараз його важко знайти дешевше, ніж по 25 грн за літр.

"Рівень життя українців без перебільшення — найнижчий у Європі. Навіть у корупційній і бідній на ресурси й технології Молдові й Румунії люди мають вищу купівельну спроможність. Так само у тоталітарних і технологічно відсталих країнах як Білорусь і Росія заробляють більше", - пояснює спеціаліст.

Нагадаємо, цього тижня віце-прем'єр Павло Розенко повідомив, що є висока ймовірність підвищення мінімальних зарплат до 5 тис. грн.

За повідомляв портал Знай.ua раніше, підняття мінімальної зарплати із січня цього року призвело до нового витка інфляції.