Вчені з'ясували, що більшість рослин, які ростуть в Амазонії є одомашнені стародавніми цивілізаціями.

Про результати своїх досліджень фахівці написали в спеціалізованому журналі Scienc.

Вирощувати різні культури для власних потреб люди в доколумбовий час розпочали ще 8 тисяч років тому. Дослідники зазначають, що культивовані південно-американськими індіанцями рослини складають більше половини всієї рослинності безкраїх амазонських лісів.

Результатами стародавнього сільського господарства є одомашнені пальми та більшість плодових дерев, які зустрічаються навколо колишніх поселень Амазонії.

За результатами голландських вчених, 227 із 16 тисяч видів рослин вважають гіпердомінантними в лісах, тобто складають більшу частину всіх дерев цього регіону.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Вчені зазначили, що багато серед гіпердомінантних видів культивуються і в нинішній час. Зокрема, таке дерево як бразильський горіх. У деяких регіонах одомашнені росли складали дуже великий процент, так наприклад у лісах Болівії культивовані рослини складають 61%.

І хоча з часом більшість поселень зникли, вплив, який вони мали своєю сільськогосподарською діяльністю помітний і досі.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", група вчених з Канади, Британії та Бразилії в низинах Амазонки за допомогою дронів виявили велику кількість древніх візерунків на землі.