Сьогодні долар в банках продають за 23,2 грн, купують – за 22,18 грн. У продажу на міжбанку долар коштує 22,15 грн, у купівлі – 21,95 грн. Нацбанк сьогодні встановив курс 21,75 грн. Це на 36 копійок більше ніж у п'ятницю. У обмінниках і банках долар подорожчав на 10-15 копійок.

"Це незначне підвищення курсу. До кінця тижня гривня може подорожчати на 40-50 копійок. Такі коливання відбуваються з березня. Тепер на курс впливають на 75-80 відсотків реальні фактори, а не різного роду спекуляції експортерів і фінансові диверсії Москви. Думаю, такий курс протримається без суттєвих змін до середини вересня", - розповідає "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Читайте також "Курс гривні залежатиме від інвестицій в Україну та успішності АТО" - економіст

Проте із середини вересня можливе ослаблення гривні. Після цього до кінця року гривня знецінюватиметься швидко.

"На жаль, для цього зараз є всі передумови. Зараз реальний сектор майже не працює, ті підприємства, що могли б працювати, зараз знаходяться в окупованому Криму та на Донбасі. Швидше за все, уряд не піде на те, щоб оголосити дефолт, тому буде великий відтік валюти з України на погашення зовнішніх боргів. Крім цього, восени відбудуться місцеві вибори і чиновники при владі зроблять все аби раніше грудня про індексувати соцвиплати й зробити надбавки пенсіонерам. Такі речі напряму впливатимуть на знецінення гривні. Тому в грудні варто розраховувати на курс 25-25,5 гривень за долар", - прогнозує експерт.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році
Показати ще

Нагадаємо, у держбюджеті на цей рік закладений долар по 21,7 гривні.