До місцевих виборів, які відбудуться у жовтні цього року, підготують проекти законів, які б могли дозволити покарати виборців за продаж свого голосу та регламентувати політичну рекламу.

Якими будуть вибори та які зміни чекати у виборному законодавстві розповіла glavcom.ua одна з провідних експертів та координатор громадської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

За її словами, необхідно внести зміни у розділ про агітацію у законі про вибори. "Готується закон, який буде регламентувати політичну рекламу і агітацію, і зараз вже зареєстрований один проект. Просто у нас політики орієнтуються на суспільні емоції. Всі розуміють, що кампанія мала б бути дешевшою і через це можна було б забезпечити більшу рівність для кандидатів", – говорить Айвазовська.

Також на цих виборах мають серйозні наміри боротися проти підкупу та продажу голосів. Адже на виборах відповідальними є обидві сторони. "Ще в 2010-му році ми замовляли соцдослідження щодо мотивації продажу голосу, і первинною мотивацією виявилась не бідність, а помста політикам. Коли в суспільстві така недовіра до політичних сил, люди беруть 400 гривень чи пакет з продуктами не тому, бо без них не виживуть, а тому що вважають, що мають на це право, а кандидат ще й збідніє", - вважає експерт.

Читайте також: Меджліс на Херсонщині провів перші вибори після окупації Криму

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

За її словами, є інформація з різних джерел, що близько 70% громадян України виборчого віку готові продати свій голос за суму, що відповідає місячній платні за комунальні послуги і домогосподарство.

"Ми готуємо пропозицію для президента щодо змін до Кримінального кодексу, де буде удосконалена частина ідентифікації. Сьогодні треба довести зв'язок між фактом підкупу і результатами, але сам факт підкупу є достатнім, щоб за це карати. І потрібно виписати норми в статті 160 КК таким чином, щоб тільки факту підкупу або обіцянки підкупу після дня голосування було достатньо, щоб розпочинати кримінальне провадження", - говорить Айвазовська.

Вона відмітила, що на цих виборах очікують явку менше 60%.