Генпрокурор Шокін зриває антикорупційні розслідування та системно заважає реформувати структуру, вважають активісти. Перерозподілом обов'язків Шокін забрав у нових реформаторських прокурорів Каська та Сакварелідзе майже всі повноваження.

"Шокін в реформуванні прокуратури зробив ставку на тих, хто вже провалив всю роботу. Більше того, він забрав можливість дати результат тим, хто його вже показував. Фактично, генпрокурор підпорядкував ефективного заступника Каська іншому заступнику Залісько, який провалив розслідування щодо топ-чиновників із санкційного списку за часів Яреми", - заявив сьогодні на брифінгу голова Центру з протидії корупції Віталій Шабунін.

Громадських активістів обурив документ "Про перерозподіл обов'язків в структурі Генеральної прокуратури", який підписав наприкінці минулого тижня Віктор Шокін. Згідно із ним, ключовою фігурою у слідстві стає процесуальний керівник, а не слідчий. Його вказівки обов'язкові для виконання слідчим і без його погодження не можна проводити жодних слідчих дій.

Шабунін нагадав, що справа "діамантових прокурорів" була заслугою саме Віталія Касько. Відтепер він не зможе нічого зробити без погодження Олега Залісько.

"Чи не єдине в чому була ефективна нова прокуратура – це повернення незаконно отриманого майна чиновниками та наближеними до Януковича бізнесменами. Цім займався саме Касько, який через суд повернув у власність держави Сухолуччя і цілих ряд інших об'єктів. Цим документом Шокін позбавив Каська цих його повноважень і передав все тому ж самому Залісько", - зауважив Шабунін.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Читайте також: Депутати зібрали 109 підписів проти Шокіна

Активіст підкреслив, що система тримається на переконаності прокурорів та суддів в тому, що вони точно не будуть нести відповідальність, якщо попадуться на хабарі.

"Ми довго думали, чому Клюєву дозволили втекти. Він явно не міг заплатити президентові за це, оскільки в нього грошей не бракує. Тож розрахувався за втечу Клюєв точно на рівні Генпрокуратури. Ми дійшли висновку, що якщо б він сів – він би міг обвалити усю владну вертикаль. Клюєв працював у команді Януковича, до речі, разом із паном Порошенком. Тому допоки Петро Олексійович буде президентом – ніхто з команди Януковича не сяде", - зазначив Шабунін.

Активісти пропонують призначити нового Генпрокурора через відкритий конкурс, як це було зроблено з головою Антикорупційного бюро. За думкою експертів, це може статися незабаром, бо у Верховній раді вже зібрано 109 підписів за відставку Віктора Шокіна. Якщо до осені вдасться зібрати ще 49 підписів, це дасть можливість заслухати результати роботи генпрокурора у парламенті і проголосувати за прохання президентові на звільнення Шокіна.

Читайте за темою: Посольство США звинуватило заступника Генпрокурора у брехні

Нагадаємо, що вчора депутат від Блоку Порошенка Світлана Заліщук заявила, що віце-президент США Джо Байден "поцікавився у президента стосовно реформування прокуратури". Приводом для турботи американців став скандал навколо тестів для набору 700 місцевих прокурорів.

"Тепер питання до Шокіна з'явилися не тільки в українського суспільства, а й у стратегічного партнера України. І не тільки до Шокіна, але і до президента. Фактично відповідь, чи буде реформа прокуратури, залежить від Порошенка", - написала Заліщук у своєму Фуйсбуці.

Нагадаємо, що 200 тисяч доларів на розробку тестів виділів уряд США та низка міжнародних фондів. Американці також зауважили, що готові надати ще $2 мільйони на повну реформу прокуратури. Створення патрульної поліції в Києві і по всій Україні також відбулося за $15 мільйонів від уряду США.