Держава компенсує 20% витрат тим, хто змінить старі газові котли на енергозберігаючі. Про це повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Також він сказав, що скоро запрацює програма, за якою, кожен зможе оформити кредит на нові котли в державних "Ощадбанку" або "Укргазбанку".

"Ми порахували на прикладі одного будинку в Хмельницькій області, який має 90 метрів квадратних, економія кожен місяць на новому котлі становить в середньому 700 грн. Тобто на 700 грн треба буде платити менше спожитої енергії ніж тоді, коли ви платили при старому дуже неефективному котлі", - сказав прем'єр.

На компенсацію українцям купівлі котлів уряд вже виділив 1,5 млрд. грн.

"Це дуже правильна ініціатива. Завдяки ній перехід українців на нові котли можна зробити безболісним. Це дозволить, з одного боку, скоротити витрати на газ мало не кожної сім'ї, яка візьметься за заміну котла. З іншого, - кошти держави. Адже прийдеться купувати менше російського газу", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Читайте також Кабмін схвалив нові санкції проти Росії

Однак на його думку, цю програму потрібно було оголосити рік тому, ще до підвищення цін на газ.

"Це було б справедливо. Так би багато людей уникло б великих витрат. Також варто було б робити знижку й кредитувати саме українські котли. Це б дозволило підняти вітчизняне виробництво, збільшити кількість робочих місць і вивести на новий рівень наше виробництво", - каже експерт.