Зрив опалювального сезону хочуть "повісити" на звичайних громадян. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вже прямо заявив, що за несплату комунальних послуг саджатимуть до в'язниці.

"Чиновники культивують міф про те, що значний відсоток громадян України не платить за комунальні послуги, тому, мовляв, ситуація з накопиченням заборгованості за енергоресурси є критичною", - заявив журналістам представник громадської організації "Рух за реформи" Вадим Якимець.

За його словами, проблеми складної підготовки до майбутнього опалювального сезону влада знову хоче "повісити" на звичайних громадян.

"За даними Держстату, рівень платіжної дисципліни побутових споживачів за послуги ЖКГ набагато вищий, ніж повідомляють у Міненерго. За перше півріччя українці сплатили 99,8% нарахованих за цей період сум", - зазначив Якимець.

Водночас, за даними Міненерго, генеруючі компанії розраховуються за спожите паливо на 57%, промисловість платить не більше 72%, населення - близько 78%, а комунальна теплоенергетика - 77%.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

За поточний рік обсяг заборгованості за природний газ склав 8,6 млрд грн., збільшивши сумарні борги промисловості, теплоенергетиків і споживачів до 30 млрд грн. 47% боргів припадає на промислові підприємства, а 35% - на теплоенергетиків.

"При цьому на найвищому рівні, на рівні уряду і прем'єр-міністра, починається незрозуміле залякування українців тим, що всім боржникам за газ і електроенергію загрожує тюремне ув'язнення", - зазначив Якимець.

Читайте також: З липня близько 100 тис киян втратили пільги на "комуналку"

"Такі заяви не мають під собою правових підстав, оскільки взаємовідносини споживача комунальних послуг та їх виконавців (постачальників) є сферою дії цивільного, а не кримінального права", - заявляє активіст "Руху за реформи". На його думку, владі треба не лякати тюрмою, а звернути свою увагу на те, щоб рівень платіжної дисципліни українців залишався на тому самому високому рівні, а для цього треба ввести економічно обґрунтовані тарифи на всі види послуг.