Тегеран і Москва наступного тижня підпишуть договір на поставку ракетних комплексів С-300 в Іран.

Про це заявив Міністр оборони Ірана генерал Хусейн Дехкан.

Зазначається, що 14 серпня заступник Міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що "рішення про можливість постачання С-300 Ірану президентом РФ прийнято. Наразі відпрацьовується техніка цього питання".

"Це суто двосторонній сюжет і ніякої участі третіх країн не передбачається, і не потрібно", - підкреслив Рябков.

Як відомо, 14 липня Іран і "шістка" завершили вироблення домовленостей щодо врегулювання ядерної проблеми Тегерана.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

В результаті був узгоджений Спільний комплексний план дій, який складається з основного документа і п'яти технічних додатків.

20 липня Рада безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію в підтримку домовленостей щодо іранської ядерної програми. На засіданні було встановлено порядок поетапного скасування чинних міжнародних санкцій проти Тегерана протягом десяти років.

Нагадаємо, в 2005 році Росія домовилася з Іраном про постачання, як мінімум п'яти, зенітно-ракетних систем середнього радіусу дії С-300 ПМУ-1 на суму понад $800 млн. У разі невиконання контракту передбачалася виплата неустойки в розмірі $300-400 млн.

Читайте також: Росія продаватиме Ірану більше зброї після зняття санкцій – Лавров

У вересні 2010 року Дмитро Медведєв ввів заборону на постачання до Ірану С-300 у відповідності з резолюцією Ради безпеки ООН. Росія повернула Ірану перераховані раніше, в якості попередньої оплати, грошові кошти в розмірі $166,8 млн.

США не раз заявляли про неприйнятність поставок до Ірану комплексів С-300.