Влада США видали нафтогазовому концерну Royal Dutch Shell офіційний дозвіл на буріння в Арктиці, з метою видобутку нафти і газу в Чукотському морі, між територіями Аляски і Камчатки.

Про це повідомляє Reuters.

За ліцензією Міністерства природних ресурсів США Shell зможе почати буріння в Чукотському морі, біля берегів північної Аляски, після повернення в експлуатацію криголама Fennica, який раніше отримав пробоїну і потребував ремонту. Раніше компанія вже отримувала дозвіл на буріння, однак, проблеми з криголамом змусили її змінити терміни проведення робіт, оскільки на ньому встановлено обладнання для екстреної закупорки свердловин.

Читайте також: РФ буде розвивати поселення в Арктиці

За останнє десятиліття Shell витратила на геологорозвідку в Чукотському морі близько семи мільярдів доларів. Концерну довелося зупинити роботи в 2012 році, коли плавуча бурова установка Kulluk почала дрейфувати і сіла на мілину біля берегів Аляски. Тоді береговій охороні США довелося рятувати робітників.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Shell планує розмістити в Чукотському морі дві бурові платформи, які зможуть видобувати до 400 тисяч барелів на добу. Планам компанії протистояли активісти "Грінпіс", які вимагали повної заборони на буріння в Північному Льодовитому океані. Активісти вказували на особливу небезпеку розливів нафти через віддаленість свердловин від міст та інфраструктури: найближча станція берегової охорони знаходиться більш ніж в півтори тисячі кілометрів від передбачуваного місця видобутку, а погода в регіоні мінлива.