Успіх мінських переговорів залежить тільки від позиції Москви.

Таку заяву зробив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі "5 каналу".

При цьому дипломат підкреслив, що Україна не повинна виходити з переговорного процесу з причини недоговороздатності однієї зі сторін.

"Порядок денний (переговорів в Мінську, - ред.) залишається незмінним. Рішення напрацьовані і підготовлені, є завжди можливість здійснити прорив. Однак прорив залежить від політичної волі і сигналу з Москви, який треба дати" ДНР/ЛНР "- що робити, що говорити і на що погоджуватися", - зазначив Кулеба.

При цьому він підкреслив, що переговори в Мінську йдуть важко.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Те, що можна було вирішити елементарно за допомогою тільки одного елемента - політичної волі з того боку, все це досі перемішується як вода в ступі", - заявив посол.

Кулеба також висловив думку, що процес переговорів у Мінську необхідно підтримувати і виходити з нього не можна ні в якому разі.

"Це як в суді: якщо є судова справа, яка тягнеться роками, виникають нові складності, експертизи, адвокати всіляко затягують процес - то це зовсім не означає, що треба кинути цей процес: ну і Бог з ним, давайте цей суд взагалі закриємо. Зовсім ні - треба пройти всі болісні випробування заради досягнення остаточної перемоги і досягнення необхідного результату ", - підсумував Кулеба.

Читайте також: Наступні переговори у "нормандському форматі" можуть пройти у Берліні

Дипломат наголосив, що Росія балансує на межі посилення санкцій проти неї.

"Немає ніяких підстав для того, щоб не тільки знімати, навіть пом'якшувати санкції проти Російської Федерації. Поки Росія балансує на межі посилення санкцій проти неї. Тобто, очевидно, грає з рівнем ескалації, при якому вона може ще робити те, що їй заманеться, але при цьому не виходити на новий рівень санкцій проти неї", - сказав Кулеба.

За його словами, переговори про пом'якшення або про зняття санкцій відносно Росії не ведуться.

Як повідомлялося раніше, віце-президент Європейського парламенту Ришард Чарнецький пригрозив Росії новими санкціями у разі ескалації ситуації на Донбасі.