В унікальному підрозділі ламають стереотипи - і без бази потужних держпідприємств в найкоротші терміни створюють новітню бронетехніку для фронту.

"Інженерна група АЗОВ" – це підрозділ, створений на навчальній базі полку "Азов" у Києві. Група працює в спорожнілих цехах збанкрутілого заводу "АТЕК". До неї увійшли кілька десятків фахівців – від робітників до конструкторів, перед якими стоїть амбітне завдання створення нових видів бронетехніки.

Читайте також: Бойовики готують провокації: фарбують танки в жовто-синій

Микола Степанов майже півстоліття в танкобудуванні. Був головним інженером, головним конструктором на Харківському бронетанковому ремонтному заводі.

- Але, - каже Микола Михайлович, - саме тут я відчуваю себе на своєму місці".

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

На перший погляд, проект виглядає повною авантюрою. Є усталений погляд на технологічні можливості добровольців: вони можуть лише ремонтувати бронетехніку, a для її створення потрібні потужні державні підприємства. Але Степанов і його команда ламають цей стереотип.

Ось, наприклад, машина, яку вже зараз, на стадії виробництва, називають самим потужним танком України. Хоча насправді це буде зовсім не танк. Просто складно дати їй яке-небудь визначення, загнати в зрозумілий, загальновизнаний шаблон.

Напевно, правильніше її назвати "бойова броньована машина для боїв в місті". Маса – сорок тонн. Особлива конструкція броні, здатна надійно захистити екіпаж.

Не буду розкривати всіх секретів, але навіть якщо машина візьме подкалиберный снаряд в бічну частину, великої шкоди він не завдасть.

Зараз перед нами напівфабрикат, ну, a через кілька місяців на машині з'являться великокаліберні кулемети, чотири знаряддя для мортирної стрільби, комплекси "Стугна" і скорострільні гармати ГШ-23, здатні 23-мм снарядами перетворити бетонні укріплення на купу будівельного сміття.

Екіпаж броньованого гіганта зможе ефективно вести вогонь на різних дистанціях і швидко пристосовуватися до зміни ситуації під час вуличних боїв.

Відмінність "Інженерної групи Азов" від інших, класичних конструкторських бюро, у тому, що технічне завдання творцям машин надходить безпосередньо c фронту. Бійці, які воювали в Широкіно і в інших населених пунктах, проводять аналіз боїв і висловлюють свою точку зору на те, яка "броня" потрібна для боїв у місті.