Сьогодні в Казахстані різко обвалилася національна валюта – тенге. На казахстанській фондовій біржі долар США здорожчав одразу на 26% – до 255,26 тенге. Офіційни курс долара складає 188,38 тенге. Причина – відсьогодні Казахстан перейшов на плаваючий курс. Про це пише ТСН.

За даними місцевого відділення "Радіо Свобода", ще вчора вартість продажу долара в комерційних банках і мережах обміну валюти Казахстану зросла від 189 до близько 198 тенге. Більшість банків та обмінників зупинили продаж валюти.

Читайте також: Казахи побили в Алмати росіян, заступаючись за українця

Казахстан з 20 серпня перейшов до плаваючого курсу тенге. Як заявив прем'єр-міністр країни Карім Масімов, обмінний курс тенге буде визначатися ситуацією у світовій економіці і на внутрішньому валютному ринку. Він заявив, що Нацбанк не буде втручатися у формування ринкового рівня обмінного курсу тенге, але залишає за собою можливість участі на внутрішньому валютному ринку шляхом проведення валютних інтервенцій.

Зазначимо, що подібним шляхом ішла й Україна. На початку 2015-го валюта також різко здорожчала на третину-половину, а потім впала в ціні.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Напередодні президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв закликав готуватися до цін на нафту на рівні 30-40 доларів за барель. Він зазначив, що в найближчі роки доступ країн, що розвиваються до інвестицій і капіталу буде обмежений, а також визнав, що ринок збуту казахстанської продукції стискається через слабкий попит з боку Росії та Китаю.

Нагадаємо, У Білорусі – також економіці "непереливки". Там ВВП за сім місяців скоротився на 4%, а випуск промислової продукції впав на 7,2%.

Такий вплив на ці дві країни здійснила Росія, економіки яких дуже тісно переплетені.