Дітей можна любити, можна не любити, але побоюватися варто завжди - особливо якщо ти беззахисний японський робот. Автомати у великих торгових центрах готові дати довідку, просто привітати відвідувачів і незмінно страждають від гуртів нудьгуючих дітей.

Вони, іноді, поводяться з ними зовсім ввічливо і просто виводять їх з ладу. Врятуватися нещасним роботам допоможе новий алгоритм уникнення дітей.

У різних ситуаціях взаємодії з людьми вони навчені діяти по-різному. Наприклад, якщо людина загороджує прохід, вони можуть попросити його відступити. Але інженери Університету Осаки помітили, що з дітьми подібний діалог часто неможливий. Вони можуть навмисне блокувати будь-який рух робота, приставати, дразниться, штовхати, смикати і взагалі всіляко виводити бідний девайс із себе. Стривожені за роботів інженери вирішили їм допомогти.

По-хорошому, слід було б просто озброїти роботів електрошокерами, але законів робототехніки ще ніхто не відміняв.

Читайте також: Студенти КПІ створюють систему управління безпілотником з допомогою жестів (відео)

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Автори провели спостереження і побудували математичну модель поведінки типового шибеника, нудьгуючого в очікуванні батьків в торговому центрі. У результаті вдалося з'ясувати, що небезпека його зростає тим сильніше, чим довше він залишається біля робота і особливо різко підскакує в присутності інших таких же нудьгуючих дітей.

Проведені серед хуліганів опитування з'ясували, що 35% з них мучать роботів заради задоволення, 22% з цікавості і ще 17% - "тому, що всі почали так робити".

Робот привчений вважати дитиною людину зростом менше 1,4 м. За ступенем небезпеки кожного з них він стежить постійно. Як тільки рівень загрози стає "червоним", він переходить до виконання команд "модуля порятунку" і шукає найближчого дорослого, і кидається під його захист.

Інженери з'ясували, що присутність хоча б одного з них різко знижує небезпеку від дітей.