У п'ятницю, 21 серпня, в СІЗО-1 російського міста Нальчик після тримісячного голодування помер перший політичний в'язень 40-річний Сергій Казієв.

Про це пише "Гордон" з посиланням на "Кавполіт".

Казієв був засуджений до 14,5 років позбавлення волі в грудні 2014 року по так званій "Справі 58-ми". Ще один обвинувачений у цій справі, Мурат Карданов, помер від туберкульозу, не доживши до суду, в 2010 році. В даний час справа перебуває на стадії апеляції у Верховному суді РФ.

Сергій Казієв оголосив голодування на знак протесту проти взяття його під варту. Він вимагав етапувати його в місце утримання. За три місяці голодування Казієв втратив половину своєї ваги.

"4 серпня начальство СІЗО повідомило, що "стан Казієва" задовільний. А 21 серпня він помер", - пише видання.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

За словами правозахисників і адвокатів, Казієв страждав від гепатиту "С" і пов'язаного з ним цирозу печінки, в 2011 році судовий процес переривали на два місяці для того, щоб він міг пройти лікування.

Процес по "Справі 58-ми" вважається найскандальнішою політичною справою в пострадянській Росії з найбільшою кількістю підсудних і рекордно довгим процесом.

"Заради цього процесу змінили закон РФ, вивівши справи про тероризм з підпорядкування судів присяжних. Процес супроводжувався рекордним числом порушень, тортур, жорсткостей режиму. Заради нього збудували ціле СІЗО з тюремним залом для суду", - написав "Кавполіт".

Читайте також: Росія тримає за ґратами 11 українських політв'язнів - Клімкін

Розслідування стосувалося нападів 13-14 жовтня 2005 на об'єкти різних силових структур і на аеродром в Нальчику (Кабардино-Балкарія, РФ).

"Той жовтневий виступ бойовиків в столиці Кабардино-Балкарії став останнім епізодом масштабних зіткнень в ході збройного протистояння з озброєним підпіллям на Північному Кавказі. Тоді за два дні загинули більше ста людей - мирних жителів, силовиків, бойовиків" - вважає правозахисний центр "Меморіал".

За підозрою в участі у цих подіях були заарештовані 58 осіб. Слідство тривало більше двох років, а вирок був винесений більш, ніж через сім років після подій.

З погляду правозахисного центру, доказова база на даному процесі відносно багатьох підсудних викликала великі сумніви, оскільки була заснована "насамперед, на їх "вдячних" свідченнях, даних під тортурами на початку попереднього слідства, і на свідченнях,"вибитих" у інших обвинувачених".

"У кримінальній справі є серйозні докази застосування фізичного насильства до затриманих, у тому числі судово-медичні експертизи, фотографії та відеозаписи, на яких видно сліди побоїв. Деякі з підсудних в залі суду пізнавали своїх мучителів, в основному оперативників, викликаних в якості свідків" , сказано в Доповіді ПЦ "Меморіал" "Нальчик, "Справа 58-ми": напередодні вироку".

У своїй доповіді "Меморіал" підкреслював, що справедливий і правосудний вирок у цій справі міг би зробити благотворний вплив і на ситуацію на Північному Кавказі, і на стан суспільства в цілому.

"Винні, що брали участь в нападі, повинні бути покарані, невинні - виправдані, до людей, які хай і взяли в руки зброю, але відмовилися з неї стріляти, має бути проявлена поблажливість. Тільки справедливий вирок стане запорукою неповторення подібних трагедій у майбутньому і сприятимуть примиренню сторін конфлікту в Кабардино-Балкарській Республіці", - підкреслювалося в доповіді.

Однак, ці очікування не виправдалися. У грудні 2014 року Верховний суд Кабардино-Балкарської Республіки виніс обвинувальний вирок всім 57 підсудним, який постали перед судом.

Нагадаємо, правозахисний центр "Меморіал" визнав українського режисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка, яких російська влада звинувачує у тероризмі, політичними в'язнями.