Генетики знайшли спосіб, за допомогою якого можна вирощувати овочі гігантських розмірів. Біологи вивчили два мутантних штами томатів, плоди яких відрізняються незвично великими розмірами.

Про це повідомляє журнал Nature Genetics.

Приводом для початку досліджень послужило, то що в Південній Америці в XV-XVI століть індіанці вміли вирощувати їх культурні форми. Перші томати, що потрапили в Європу, вже помітно відрізнялися від дрібних диких видів.

Розмір овочу у томатів залежить від процесів, що відбуваються у верхній частині стебла — меристеми. Саме в цій частині відбувається поділ неспеціалізованих стовбурових клітин.

Читайте також: Астронавти вперше скуштували вирощені в космосі овочі (відео)

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Фахівці виявили кореляцію між парою генів і розмірами плодів. Перший ген (WUSCHEL) відповідає за стимуляцію виробництва стовбурових клітин, тоді як другий (CLAVATA3) — за його придушення. Вчені вважають, що сотні років тому відбулися певні мутації. Вони й дозволили плодам помідорів досягнути сучасних розмірів.

Біологи помітили, що зміна структури гена CLAVATA3 призводило до того, що за допомогою WUSCHEL вироблялося все більше стовбурових клітин. Вчені сподіваються регулювання гена CLAVATA3 дозволить збільшити врожайність деяких сільськогосподарських культур, зокрема, кукурудзи.