23 серпня в Європі і окремих країнах світу вшановують День пам'яті жертв сталінізму та нацизму.

Його також називають Днем пам'яті жертв тоталітарних та авторитарних режимів чи Днем чорної стрічки, повідомляє Радіо Свобода.

Саме 23 серпня 1939 року був підписаний так званий пакт Молотова – Ріббентропа: нацистський режим у Німеччині і сталінський режим у тодішньому СРСР об'єднали зусилля в розподілі між собою Європи.

У 2008 році Європарламент запропонував запровадити Європейський День пам'яті жертв нацизму і сталінізму, з 2009-го його вшановують усі інституції Євросоюзу. Цю ініціативу підтримала Організація з безпеки і співпраці в Європі.

Цей день також офіційно вшановують і поза межами Європи – США, Канада і Грузія.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Читайте також: Посольство Росії відмовилося вшанувати пам'ять жертв нацизму і комунізму в Естонії

22 серпня міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу запропонував створити міжнародний суд для розслідування злочинів комуністичного режиму, як це роблять зі злочинами нацизму.