Уряд відмовляється від встановлення мінімальних цін на цукор.

До редакції Finbalance потрапив законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування мінімальних цін на цукор та цукрові буряки", який розробило Мінагрополітики. Наступного тижня його розгляне урядовий комітет соціально-економічного розвитку з питань європейської інтеграції, який очолює прем'єр А. Яценюк.

Вказаним законопроектом пропонується вилучити норми із законодавства щодо визначення Кабміном мінімальної ціни на цукор та цукрові буряки. Наразі, статтею 6 Закону України "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" передбачено щорічне встановлення урядом мінімальної ціни на цукор квоти "А" і цукрові буряки, які поставляються для його виробництва.

Цей механізм держрегулювання ринку запроваджувався для недопущення падіння рівня цін реалізації цукру на внутрішньому ринку нижче економічно обґрунтованого з метою запобігання занепаду цукрової галузі. Водночас, як констатується в пояснювальній записці до законопроекту, чинна система не забезпечила очікуваних результатів.

Читайте також: У Росії не вистачило грошей на зерно - хліб злетить в ціні

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Запровадження мінімальної ціни на цукор в той час, коли українські цукрові заводи виробляють цукор в обсязі, що суттєво перевищує загальну потребу внутрішнього ринку, призводить до значних ускладнень при реалізації цукру. В періоди, коли внутрішній ринок цукру є профіцитним, час від часу ринкові ціни є нижчими законодавчо встановлених. Це призводить до тінізації ринку цукру, суттєвого зниження руху обігових коштів в галузі, кризи неплатежів постачальникам, робітникам цукрової та суміжних галузей, затримки платежів до бюджету та державних цільових фондів.", - констатується в пояснювальній записці до урядового законопроекту.

Нагадаємо, що дефіцит цукру в Росії пояснили сезоном варення. Тимчасово виконуючий обов'язки губернатора Калузької області Анатолій Артамонов запропонував відмовитися від варення через дефіцит цукру в регіоні і зростання цін на нього.