Понеділок, 24 серпня, для головних світових бірж став "чорним понеділком". Все через те, що індекс сировини, котрий розраховує впливова агенція Bloomberg, у понеділок зранку опустився до 16-річного мінімуму – так низько цей індекс опускався 1999 року. Ринок відреагував на падіння індексу сировини панікою та падінням акцій основних компаній з виробництва сировини.

Світові експерти назвали паніку на біржі початком краху світової економіки.

"Найбільшим імпортером у світі є США, а найбільшим експортером – Китай" - пояснює причину паніки президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Через внутрішні проблеми, китайська економіка зараз переживає скрутні часи. Аби врятувати становище, Центральний банк Китаю почав процес девальвації юаня. 24 серпня китайський індекс упав до рекордних 8,5%.

Читайте також: Фондовий ринок Китаю: рекордне падіння за вісім років

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

З початку девальвації юаню з 11 серпня, світові ринки втратили понад 5 трильйонів доларів. Проблеми економіки Китаю, як найбільшого світового експортера, торкнулося й інших країн – американський фондовий ринок також обвалився у зв'язку з девальвацією китайської валюти. Індекс Dow Jones знизився відразу на 530 пунктів через хвилювання інвесторів у зв'язку з ситуацією в Китаї.

Ряд світових аналітиків висловили украй негативні прогнози стосовно світової економіки.

Олександр Охріменко розповів "Знай, що Україні у даному випадку немає чого хвилюватися – час від часу на світових ринках проходять коливання.

"Наш фондовий ринок наскільки маленький, що на нього можна навіть не звертати увагу. До того ж – українців не цікавлять юані, їх більше цікавлять долари та євро. У китайський фондовий ринок українці не інвестують свої кошти. Паніка на світових біржах прямого відношення до економіки України не має – має лише опосередковане відношення. У Китаю одна з найпотужніших економік у світі, і коли вона починає "буксувати" це відчувають майже усі економіки", - переконує Охріменко.

Крах на світових ринках може загрожувати Україні зниженням цін на ключові товари, котрі експортує Україна – зерно, метал, сировина, хімікати, тощо.

"Хтось скаже, що це добре – що ціни на сировину у світі зменшаться, а товари стануть дешевшими. Але це знизить і потік валюти у країну", - пояснив Охріменко.