У декомунізації, яка зараз проводиться в Україні і полягає, зокрема, у знесенні пам'ятників Володимиру Леніну та іншим радянським діячам, а також перейменуванні міст, є дві причини. Головна з них - необхідність таких дій для побудови демократичної країни.

Про це заявив один з ініціаторів процесу декомунізації, історик, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович - повідомляє Апостроф.

По-перше, саме до радянського минулого зараз апелює Росія. Спираючись на людей, які є носіями радянської ідентичності, вона розгортає свою агресію

По-друге, є приклади інших держав, які раніше були комуністичними. Це країни Східної Європи, які після падіння комунізму активно проводили політику декомунізації. Зараз вони є розвиненими демократичними державами, для яких повернення назад до тоталітаризму є неможливим. Тим часом у країнах, де декомунізація не проводилася (йдеться про Україну, Росію, Білорусь, а також інші пострадянські республіки, за винятком країн Прибалтики, Молдови і Грузії), демократія є ілюзорною і декоративною. Ці країни є авторитарними, їм досі властиві елементи "совка".

Читайте також: Леніна замінили на тризубець у Дніпродзержинську (фото)

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Декомунізація - невід'ємна частина реформ на шляху до побудови демократичної держави для країн, які мають комуністичне минуле. Так само, як денацифікація (комплекс заходів, спрямованих на очищення післявоєнного німецького і австрійського суспільства від впливу нацистської ідеології) була необхідна для того, щоб Німеччина стала нормальною демократичною державою.